A Dana azt is közölte, hogy a legutóbbi egyiptomi események nem voltak hatással az itteni operációra és a kitermelésre.

A portfolio.hu cikke szerint a kitermelés növekedésében nagy szerepet játszhat, hogy a Dana jelentős beruházásokat eszközölt a térségben, a teljes beruházási összeg Egyiptomban már meghaladja az 1,8 milliárd dollárt.

A cég közleményében kiemeli, továbbra is tárgyal a kormányzati szervekkel kintlévőségeinek ügyében és a jövőbeli beruházási tervei kapcsán. A Dana 2013 első negyedévében 41 millió dollárnyi kintlévőséget tudott begyűjteni.

A Dana felől érkező hírek továbbra is lényegesek a hazai olajtársaság, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. szempontjából, hiszen jelenleg is 1% feletti részesedéssel rendelkezik a közel-keleti társaság a Mol-ban. Bár a cég hónapokkal ezelőtt határozottan jelezte, hogy nem szándékozik újabb eszközöket értékesíteni, és vizsgálódásaink is a likviditásai helyzet javulására mutattak rá, azt azért nem szabad elfelejteni, hogy az eladási moratórium lejárt, így elviekben továbbra is ott lebeghet a befektetők szeme előtt ez a kockázat.

Emlékezetes nap volt a befektetőknek február 8, ekkor ugyanis a Mol egyik nagytulajdonosa, a Dana Gas egy gyorsított könyvépítés keretében 1,675 millió darab MOL részvényt értékesített (1,6 százalékos részvénycsomag), a tranzakció révén pedig mintegy 135 millió dollárra tett szert. A Dana Gas által birtokolt Mol részvények száma ezzel 1,486 millió darabra csökkent, ami 1,4 százalékos részesedésnek felel meg.

Azt, hogy egy ilyen esemény mekkora jelentőséggel bír a Mol piacán, jól mutatják a február 8-án látott befektetői reakciók: annak ellenére, hogy a részvényeket a Dana nem a piacon adta el, a részvények árfolyama 5 százalékot esett, a forgalom pedig valósággal felrobbant (a szokásos napi 1-2 milliárd forintról 13 milliárd forintra ugrott).

A részvényár esésében persze komoly szerepet játszhatott, hogy a Mol-papírok az előre meghatározott ársáv alján mentek el. Mint ismeretes, a Mol-részesedés értékesítésekor a Dana Gas 3 hónapos eladási moratóriumot vállalt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!