Bizonytalanul kezdték az évet a nemzetközi tőzsdék, azonban ennek az S&P 500-as részvényindex mindössze mintegy 2 százalékkal marad el mindenkori rekordjától. A legtöbb befektető továbbra is rózsásan látja a jövőt, az amerikai gazdaság kilátásaitól kezdve a vállalati nyereségeken át a Federal Reserve monetáris politikai pályájáig.

Az uralkodó narratíva változatlanul az, hogy az amerikai gazdaság rugalmasan növekedik és az infláció fokozatosan lehűl. Ez a feltételezés segítette tavaly 24 százalékos emelkedéshez az S&P 500-as részvényindexet – emlékeztet összefoglaló elemzésében a Reuters.

A Bank of America legutóbbi felmérése szerint az alapkezelők 66 százaléka úgy véli, hogy a gazdaság 2024-ben puhán landolhat A megkérdezettek mindössze 15 százaléka számított recesszióra a következő 12 hónapban, egy évvel korábban még 68 százaléka tartott ettől. Erről korábban itt írtunk.

A monetáris politika enyhülésére nyitott pozíciók eközben természetesen nőttek. A Fed irányadó kamatlábaihoz kötött határidős ügyletek alapján a befektetők idén mintegy 140 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak, ez közel kétszerese annak, mint amit a központi bank jelzett.

Nem meglepő, hogy ilyen körülmények között nagyok az elvárások a részvényekkel szemben. Ezek árfolyama azonban a részvények történelmi csúcsok közelében van, ráadásul magas értékelési mutatók mellett, így érthető, ha néhányan aggódnak. Elsősorban amiatt, hogy ha nem jönnek be a várakozások, akkor nagy lehet a csalódás.

-Bármi, ami felborítja a jelenleg általánosan elfogadott gazdasági, piaci narratívát a részvényárakra is negatív hatással lehet - mondta Yung-Yu Ma, a BMO Wealth Management befektetési igazgatója.

Jön az inflációs adat

A hangulat nagy próbája lehet a jövő héten publikálandó fogyasztói árindex. Ez megmutathatja, mennyire voltak indokoltak az infláció erős csökkenésére vonatkozó várakozások. A gazdaság lehűlését már korántsem várják annyian, miután pénteki munkaerőpiaci adatok decemberben a vártnál több munkahely keletkezését mutatták, miközben a bérek emelkedése rendületlenül kitartott.

Az S&P 500 ezen a héten 1,54 százalékot esett, ami október vége óta a legnagyobb heti csökkenés.

És a gyorsjelentések...

A nagy bankok, köztük a JPMorgan Chase és a Citigroup a jövő héten teszik közzé gyorsjelentéseiket, s ezzel indul a szezon. Az elemzők az LSEG adatai szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő cégektől átlagosan  11 százalékos nyereségnövekedést várnak 2024-ben, miután 2023-as 3 százalék után. Kellenének is a jó profitadatok, hiszen ezzel lehetne indokolni, miért is ilyen magas a részvények árazása. Az S&P 500-as index P/E hányadosa a várt profitokkal számolva 19,5, tavaly év elején ez a mutató csak 17-es volt.

Kicsit távolabb nézve a tőzsdék számára meghatározó lehet a Fed január 30-31-i ülése. A várakozások szerint ebben a hónapban változatlanul hagyják a kamatlábakat, és a márciusi ülésen történő kamatcsökkentés esélye is kisebb lett. Míg év végén ennek még 73 százalék volt a valószínűsége a CME Fed Watch szerint, ez mostanra 62 százalékra csökkent.

A historikus adatok szerint a részvények jól reagálnak a kamatcsökkentésekre. A Ned Davis Research szerint az 1970 óta eltelt 12 enyhítési ciklusban az S&P 500 index az első kamatcsökkentést követő hat-hét hónapban általában emelkedett, átlagosan 12 százalékot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!