Akshay Niranjna, a Barclays befektetési bank volt kereskedőjének vallomása szerint squashpályán kapott bennfentes kereskedéshez tippeket a Goldman Sachs egyik volt alelnökétől, miután az túl sokat ivott. Ez az egy ügy 2000 dolláros nyereséget hozott, ami csak egy töredéke annak a 280 ezer dollárnak, amit a két férfi 2017-ben a bennfentes kereskedéssel keresett a tőzsdén – írja a Bloomberg. Az egykori kereskedő szerdán tanúskodott barátja ellen Manhattanben.

Niranjan a koronatanú a volt Goldman Sachs alelnök, Brijesh Goel elleni eljárásban, akit bennfentes kereskedelemmel vádolnak. Az ügy jó példája annak, hogy a Wall Streeten a legszorosabb barátságok is véget érhetnek, ha bekopogtat az FBI egy komolyabb vizsgálattal.

A Barclays ex-brókere az esküdtszéknek azt mondta, hogy gyanúja szerint Goel részvényajánlásai olyan bizalmas információkból származhattak, amelyeket a Goldmannál kapott. Először akkor kezdett azonban csak aggódni, amikor Goel már kódolt üzeneteket küldött neki, és ragaszkodott ahhoz, hogy a kereskedési ötleteket csak személyesen beszéljék meg.

Nagyszerű érzés volt pénzt keresni, ugyanakkor aggódtam is. Mondtam, hogy remélem csinál semmilyen törvénysértő dolgot, de ő megnyugtatott, hogy ismeri a szabályokat és nem csinálna semmilyen hülyeséget.

 

Egy nap például sms-t  kapott Goeltől, hogy munka után menjenek fallabdázni. Ő annak ellenére, hogy már elindult egy kis munka utáni ivászatra, mégis elment, ahol Goel azt ajánlotta, hogy vásároljon opciókat a Lumos Pharma Inc. vállalatban. Erről a cégről a bróker elmondása szerint korábban soha nem hallott.

Másnap Goel azt írta neki: Lefoglaltad a pályát? Niranjan azt mondta, hogy zavarba jött, mert nem volt aznapra fallabda betervezve. Később jött rá, hogy Goel a Lumosra kérdezett rá, ekkor vett 2000 dollár értékben vételi opciókat a részvényre. Néhány nappal később jött a csoda, a cég bejelentette, hogy felvásárolják részvényeit, azok árfolyama emelkedett, és a tranzakció így 2000 dollárnyi profittal zárult.

Ez csak egyike volt annak a nyolc vállalatnak, amelyekkel kapcsolatban Goel tippeket adott neki. Mindegyik lehetséges felvásárlásáról a Goldman Sachsnál végzett munkája során szerzett bennfentes információk alapján.

Goel azt állítja, hogy barátja csőbe húzta, ő kereskedett bennfentesen és csak a büntetés elkerülése érdekében keverte bele  az ügybe.

Niranjan elmondása szerint 2012-ben ismerte meg a Goldman volt alelnökét, amikor mindketten mesterképzésre készültek a Kaliforniai Egyetemen Berkeleyben. Később, miután New Yorkba költöztek, nagyon közeli barátok lettek. Sokat fallabdáztak, úsztak, kirándultak, zenei fesztiválokra jártak, és szinte minden hétvégén marihuánát szívtak, amikor együtt lógtak.

A Wall Street-i befektetési bankoknál évről évre buknak ki bennfentes kereskedési ügyek, s ezek közül egyesek egészen elképesztő fordulatokat rejtenek magukban. Néhány évvel ezelőtt a Barclays egyik volt vezetőjét vádolták meg, miután tippeket adott vízvezeték szerelőjének egy új fürdőszobáért és a nyereségből való részesedésért cserébe. De keveredett már bennfentes ügybe az Apple egyik jogi vezetője is, aki pont az ilyen típusú ügyek ellenőrzéséért és elkerüléséért lett volna felelős a technológiai vállalatnál. Ez persze nem jelenti azt, hogy az amerikai tőzsdén az átlagosnál gyakoribbak lennének az ilyen ügyek, inkább azt, hogy ezek közül jó néhányat fel is tárnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!