A 131 millió forintos adózás utáni eredmény 8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az életbiztosítási díjbevételek egy év alatt 24 százalékkal (ötéves mélypontra), az új szerzések 41 százalékkal csökkentek. A nyugdíjbiztosítási adókedvezmények bevezetése óta 374 millió forint nyugdíjbiztosítási állományt szerzett a biztosító. A nyereséges működés fenntartásához szigorú költségkontroll járult hozzá.

Elemzői várakozás ezúttal sem érkezett a CIG Pannónia második negyedévével kapcsolatban, jó hír azonban a részvényeseknek, hogy sorozatban ötödik alkalommal számolt be nyereséges negyedévről a magyar számviteli szabályok szerint az életbiztosító.

A díjbevételek tekintetében nincs fordulat, ami utalhat az életbiztosítási piac továbbra is nehéz helyzetére (alacsony új szerzések és eseti díjak) a már megkötött szerződések esetében a díjak egy részének elmaradására: a 3. év után adott díjszüneteltetési opcióval a gyorsjelentés szerint az ügyfelek 27 százaléka élt.

Az életbiztosító a második negyedévben mindössze 2,6 milliárd forint bruttó díjbevételt ért el, ami ötéves mélypontot jelent, és 24 százalékos esést egy év alatt. A társaság piaci részesedése tovább csökkenhetett az életbiztosítási piacon (a MABISZ piaci adatai még nem érhetők el), a kumulált (12 havi) díjbevételek esése viszont lassult.

Az új szerzésekben is rendkívül rosszul sikerült a második negyedév, ami az eseti díjak visszaesésével együtt jórészt magyarázatot ad a díjbevétel-csökkenésre. A második negyedévben mindössze 374 millió forintnyi új szerződés köttetett (friss állománydíj), ami 41 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!