Várhatóan mintegy 4 milliárd forintot kell leírniuk az E-Star hitelezőinek a csődegyezség keretében - tette közzé az E-Star hétfőn a BÉT honlapján. A cég közel ötvenoldalas dokumentumot tett közzé, amelyben arról győzködik a befektetőket, hogy ennek ellenére fogadják el a társaság reorganizációs tervét.

Az E-star érvei szerint ha a csődegyezségi megállapodást elfogadják, egy olyan újraszervezett társaság jön létre, amely életképes lesz a jövőben. A terveik szerint ugyanis a csődegyezség elfogadása után egy holdingszerű cégcsoport alakul ki, amelynek vezető cége bár jelentős tartozásokkal rendelkezik, azonban folyamatos bevételei lesznek, így képes lesz előteremteni a csődegyezségben megígért hitelvisszafizetéseket. A 15 éves reorganizációs program végére azonban a cég saját tőkéje ismét pozitív lehet - teszik hozzá. A kifizetésekre szánt 15 éves időszak rendkívül hosszúnak tűnhet - hívja fel a figyelmet az E-Star, azonban nem akartak olyan fizetési ígéreteket felvállalni, ami nem teljesíthető - teszik hozzá magyarázatként.

Az E-Star a csődegyezség fejében azt is felajánlja, hogy a hitelezők által kért feltételeknek megfelelően biztosítja a csődmegállapodás teljesítésének ellenőrzését a törvényi feltételek mellett. A kötvényeseknek pedig azt ajánlják, hogy a le nem járt kötvényeket közös megegyezéssel tegyék lejárttá, és ez képezné a pénzkövetelés alapját. Az E-Star azt is leszögezi, hogy a következő 15 évben képződött források felhasználhatók lennének ugyan ismételt, várhatóan jó cash-flow megtérüléssel rendelkező beruházásokra, azonban 100 százalékos prioritást élvez a tervek szintjén a fennálló és a csődegyezség keretében átütemezett tartozások rendezése.

A gazdasági környezetben azonban nem vár pozitív elmozdulást a követekező években a cég, annak ellenére sem, hogy az önkormányzatok várhatóan mentesülnek adósságterheik egy jelentős részétől. Mivel azonban a bevételeik is várhatóan csökkennek a fizetőképességük nem valószínű. hogy jelentősen pozitívan változna.

Az üzleti terv ráadásul azzal is számol, hogy a meglévő projektek a szerződéses időszak elteltével megszűnnek  Magyarországon, mind az E-Star Alternatív Nyrt., mind az E-Star Esco Kft. esetében, így végül egy jóval karcsúbb cég folytathatja majd a tevékenységét.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!