Három éve szenvednek a kínai részvénypiacok. A világ második legnagyobb gazdaságát már hosszabb ideje ingatlanválság sújtja, a demográfiai helyzete sem rózsás, lassul a gazdaság növekedése és a geopolitikai feszültségek sem tettek jót neki. A nemzetközi befektetők egy inkább kiábrándultak a kínai eszközökből. Az Institute of International Finance becslése szerint tavaly 80 milliárd dollárnyi forrás áramlott ki a kínai portfóliókból, a blue-chipeket tömörítő CSI 300 index 43 százalékkal esett a három évvel ezelőtti rekordértékéhez képest.

A viharedzett tőzsdei befektetők azonban jól ismerik a mondást, hogy akkor érdemes vásárolni amikor vér folyik az utcákon. Azaz akkor érdemes igazán beszállni, amikor a legrosszabb a hangulat és a legtöbben temetnek egy piacot. Sokak szerint ez a helyzet állt elő Kínában és immár érdemes lehet elgondolkozni azon, hogyan lehetne profitálni az ázsiai gazdaságban bekövetkező esetleges pozitív fordulatból.


A kínai CSI 300 index átlagos P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa jelenleg alig 12, míg az amerikai S&P 500 indexnél ugyanez a mutató szintén a várt nyereségek számolva 24 a Morningstar Direct adatai szerint.

Ez egy potenciálisan egyszer az életben adódó lehetőség arra, hogy kínai részvényeket vásároljunk olyan értékelési szinteken, amilyenekre már régóta nem volt példa

– mondta Jonathan Krane, a Kínára összpontosító KraneShares ETF-szolgáltató vezérigazgatója a Reuters tudósítása szerint.

Az ETF-ek a tőzsdén kereskedett nyílt végű befektetési alapokat jelentik, amelyek valamilyen mögöttes eszköz árfolyamát hivatottak lekövetni. A KraneShares 2021 eleje óta négy új Kína-fókuszú tőzsdén kereskedett alapot indított. A listáján szerepel az egyik legnagyobb Kína-fókuszú ETF is, a KraneShares CSI China Internet ETF. Ez 2013-ban indult, és mintegy 5 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezik.

Nem kérdés, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának valamilyen formában képviselve kell lennie egy kiegyensúlyozott és kellően széles körű befektetői portfólióban

– mondta Bryon Lake, a JP Morgan Asset Management ETF-megoldásokért felelős globális vezetője. A cég 2023 márciusában indította el a JPMorgan Active China ETF-et, amely jelenleg mintegy 9,2 millió dollárnyi eszközzel rendelkezik.

Iparági szakértők szerint már csak azért is érdemes időben elindítani egy-egy ETF-et, mert amikor megindul a fellendülés akkor már késő. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy amikor a befektetők egy-egy piacot terméket felfedeznek, akkor általában nem az azon a piacon indulok új alapokba rakják a pénzt, hanem a már meglévő és kedvező visszatekintő hozamot mutató eszközöket részesítik előnyben. És mivel egy ETF engedélyeztetése és bevezetése az összes adminisztrációval együtt akár hónapokat is igénybe vehet Ezért az jár jól, aki már kellő időben felkészült.

Jobb nem közvetlenül bemerészkedni

Persze a kínai befektetéseknek, különösen a közvetlen tőkepiaciaknak mindig megvolt a az extra kockázata. Ezek közül az egyik legfontosabb a politikai és szabályozói kockázat. Urában ugyanis a kínai kormányzat komoly adminisztratív eszközökkel igyekezett megakadályozni a jelentősebb külföldi tulajdonszerzést részvény vásárlást a nagyobb kínai cégekben.

Bár az elmúlt években a lazításon volt a sor, idén már számos olyan lépést hoztak, amellyel próbálták visszacsalogatni a külföldi portfóliótőkét a kínai részvénypiacra és megtámasztani a kínai részvény árfolyamokat. Azonban bármikor ismét fordulhat a politikai hangulat, ami a közvetlen részvény vásárlásokra kockázatot jelent. A kínai vezetés tőzsdeélénkítő lépéseiről korábban itt írtunk.

Az élelmes tőzsdei befektetők egy része azonban erre is megtalálta az orvosságot. Egy csoportjuk ugyanis úgy véli, hogy a kínai gazdaság esetleges fellendülését érdemes lehet inkább közvetve megjátszani. Például a luxuscikkeket gyártó európai cégek részvényein keresztül. Ezek termékeinek ugyanis jelentős felvevő piaca van az ázsiai országban különösen akkor amikor pörög annak gazdasága. Kevésbé fenyegeti őket azonban a veszély, hogy akár a kínai akár az amerikai hatóságok valamilyen okból tiltólistára tegyék azokat – mondták Financial Timesnak nyilatkozó iparági szakemberek.

A 10 legnagyobb ilyen európai részvény árát követő Stoxx Luxury 10 index - amelynek tagjai a Barclays becslései szerint a bevételek mintegy 26 százalékát Kínából szerzik - idén 9,3 százalékkal emelkedett, jóval megelőzve az európai részvénypiacot széles körben mérő Stoxx Europe 600 index 0,8 százalékos emelkedését. A Kínának kitett egyéb európai részvényszektorok, például az autógyártók és az egészségügy szintén jobban teljesítettek.

Az európai részvények biztonságosabb lehetőséget kínálnak a kínai kitettség megszerzésére. A legtöbb európai szektor profitálhatna a kínai javulásból, és ez a javulás még nincs beárazva – mondta a lapnak Florian Ielpo, a Lombard Odier Investment Managers makrogazdasági vezetője.

A luxus mellett más európai szektorokat is húzhat Kína

Szerinte a luxus-részvények a nyilvánvaló befektetési célpontok, de nyerhetnek a kínai fellendülésen az egészségügyi, az autógyártó és az ipari részvények is.

Az európai luxusrészvényeket az elmúlt hetekben az LVMH és a Hermès eredményei húzták. Az előbbi árfolyama idén 9,2 százalékkal, míg utóbbié 11,8 százalékkal emelkedett.  A Mercedes-Benz és a Volkswagen autógyártók - amelyek a becslések szerint árbevételük mintegy 30 százalékát a kínai piacról szerzik - részvényei az év eleje óta 6,9 százalékkal, illetve 14 százalékkal került feljebb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!