Jelentősebb erősödést mutatott a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben. Az euró jegyzése negyed 6 körül 306,10 forntra erősödött a regeli 309,50 körüli szintről. A dollárt 269 forinton jegyezték a reggeli 273,50 körüli árfolyam után. Egy svájci frank 289,50 forintot ért késő délután a reggeli 294,70 forint körüli szinthez képest. Az eurót 1,1373 dolláron, és 1,0557 svájci frankon jegyezték.

A magyar fieztőeszköz erősödésében nemcsak nemzetközi - a görögökkel, ukrán válsággal (minszki megállapodás) kapcsolatos jó - hírek, hanem Magyarországgal kapcsolatos pozitív kommentek is közre játszottak. Utóbbiak között Csajbók Róbert, az ING Bank devizapiaci elemzője a Moody's csütörtöki megjegyzését - miszerint adósminősítési szempontból pozitívak a pénzügyi szektor megerősítésével kapcsolatos tervek és az Erste kisebbségi tulajdonrészének állami megvásárlásáról szóló bejelentés -, valamint Balog Ádám MNB-alelnnök csütörtöki nyilatkozatát említette, amelyből az sejthető, hogy az MNB nem fogja elkapkodni a kamatvágást - ezek a devizapiaci szakember szerint a realtív felértékelődés felé hatnak.

Az ECB csütörtökön 5 milliárd euróval 65 milliárdra emelte a görög bankok számára juttatható úgynevezett rendkívüli tőkejuttatásként (ELA) adható forrást. Ezt a hírt a piacok pozitívan fogadtaák - mondta a Napi.hu-nak Csajbók, aki szerint ez azt is jelzi, hogy a politikusok megpróbálják görögöket távol tartani a nagyobb bajtól. Továbbá az is pozitívumként hat a piacokon, hogy a mostani tárgyalások nem arról szolnak, hogy újratárgyalják Görögország hitelmegállapodását, hanem arról, hogy nagobb fiskális mozgárte legyen az országnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!