Kelet-Afrika legnagyobb gazdaságának valutája a hétfői kereskedés elején 119,03-as szintre gyengült a dollárral szemben hétfőn. A kenyai shilling az év eleje óta 5 százalékot esett, és a 14 napos relatív erősség index szerint a jelenlegi szinten való zárás azt jelezné, hogy a dollár-shilling túlvásárolt – írja a Bloomberg.

Az IC Group közgazdásza, Churchill Ogutu szerint a shilling ingadozása egyszerre volt érzelemvezérelt és irányította a piaci dinamika. „A közvetlenül a választások utáni fejlemények kétségtelenül a KES iránti hangulatot fogják befolyásolni, bár arra számítok, hogy ez rövid életű lesz”.

A kenyai valuta gyengülése az év elejéhez képest kisebb, mint a dollárral szembeni forintleértékelődés, az 20,04 százalék volt hétfőig. Viszont az afrikai ország azért aggódhat jobban a pénzéért, mert több mint egy éve folyamatos a havi gyengülés, míg a forint esetében voltak visszaerősödések – például most is rég látott erőt mutat a forint a rezsicsökkentés részleges kivezetésének hírének hála.

Még nincs vége a shilling gyengülésének

A kenyai hatóságoknak foglalkozniuk kell a dollárellátással kapcsolatos aggodalmakkal, mivel ez tartósabb hatással lesz az árfolyamra a szakértők szerint. A kelet-afrikai ország legnagyobb devizaforrása a határain kívül élő állampolgárok hazautalásai. A beáramlás 2022 első hat hónapjában 17 százalékkal 2,04 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest a központi bank adatai szerint.

Eközben a felhasználható devizatartalékok július 21-én 7,73 milliárd dollárra csökkentek az egy héttel korábbi 7,95 milliárd dollárról. Ezek 4,46 havi importfedezetre elegendők, ami a Kelet-afrikai Közösség 4,5 hónapos küszöbértéke alatt van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!