Az előző napokban ijesztő mélységekig gyengült a forint: egy éve nem látott szintre. Vészesen közel került a 400-as szint az euróhoz képest, azonban hétfőn fél 3 után hirtelen erősödésbe kapcsolt és nagyjából 40 perc leforgása alatt fél százalékkal erősödött. A közvetlen okot nem tudjuk, de kétségtelen, hogy a korábbi nagy gyengülés után már időszerű egy korrekció az árfolyamban.

Az elmúlt időszak jelentős gyengülésének nem voltak fundamentális okai, sokan a jegybankelnök és a nemzetgazdasági miniszter közötti csörtét okolták. A jegybank devizatartalékai ugyanakkor csúcson vannak, ha szükséges, adott esetben vásárolhat is forintot, vagy egyszerűen csak hagyja, hogy az érkező uniós források egy részét a piacon váltság át, és máris megjelenhet az árfolyamerősítő hatás.

A 400-as lélektani határhoz közeli árfolyam kedvezőtlen lehet a bizalom szempontjából, hisz a legrosszabb 2022-es emlékeket hozza elő, amikor szinte megállíthatatlannak tűnt a hazai deviza zuhanása, és végül a jegybank beavatkozása stabilizálta az árfolyamot. Ráadásul a forintban elérhető hozamok is jelentősen csökkentek az utóbbi időben, így egyre inkább az euróra váltás mellett dönthetnek azok, akik újra félnek a leértékeléstől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!