Gyengén indította a hét utolsó napját a forint. Az euró ára 412 forint fölé ugrott piacnyitás után, a dolláré 414, a svájci franké 429 fölött volt. Szerdán a dollár és a frank is történelmi csúcson volt a forinthoz képest, az euró is közel járt hozzá, 414 forint fölé emelkedett az ára.

A forint árfolyamának ezen a héten sem a gázárak emelkedése, sem a dollár erősödése nem kedvezett, és a jegybank kamatemeléssel kapcsolatos késlekedése sem támogatta a kurzust. A befektetőket még Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter brüsszeli forrásokkal kapcsolatos bizakodó nyilatkozata sem nyugtatta meg. 

Piaci források szerint valószínűleg az sem használt a magyar fizetőeszköznek, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőit. A külföldi befektetők szerint a döntésből arra lehet ugyanis következtetni, a magyar kormányban diktatórikus elvek érvényesülhetnek, emiatt Brüsszellel sem lesz könnyű megállapodnia. 

"Nem bírta sokáig a forint a 410-es szint alatt. A jegybank tegnap nem változtatott az egyhetes betéti kamatszinten, így a kamatemelés a jövő hét keddi kamatdöntő ülésre maradt. A lépés nem segített a forintnak, az euró-forint árfolyama visszakerült a 410-es szint fölé. Érdemes hozzátenni, hogy a földgáz világpiaci árának további emelkedése többet nyomott a latban, és sajnos továbbra sem látható fordulat az energiahordozó árában" - közölte az Equilor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!