Tegnap a kereskedés vége felé fordulat bontakozott ki az amerikai tőzsdéken, ma hajnalra pedig már érezhető eladói nyomás söpört végig az ázsiai piacokon. A lejtmenet mögött az újabb kedvezőtlen görög fejlemények állnak, a korábbi görög, technokrata kormány vezetője, Lukasz Papademosz ugyanis kijelentette, vizsgálják Görögország kilépésének lehetőségét az eurózónából. Papademosz azt is elmondta, hogy véleménye szerint a Görögország és az egész eurózóna számára katasztrofális következményekkel járna a görögök kilépése az egységes valutaövezetből.

Az európai részvényindexek jelentősebb csökkenéssel nyitottak, jelenleg pedig 1-2 százalékos leértékelődést mutatnak. A hírek megviselték a közös európai fizetőeszköz árfolyamát is, az EUR/USD kurzusa mostanra a 1,26-os szint közelébe süllyedt.

A befektetők lényegében válogatás nélkül adják a részvényeket, az egyes ágazatok között azonban a korábbi napokban felülteljesítő ciklikus szektorok alulteljesítenek.

A pénzügyi szektorban a Barclays 4, az ING 3,5, a Societe Generale pedig 2,8 százalékkal értékelődött le. A nyersanyag és energiaszektor is nyomás alá került, a Rio Tinto 4, a BHP Billiton 3,6, a BP pedig 1,3 százalékkal került lejjebb.

Az egyedi papírok között rövid említést érdemel a Burberry, mely ma tette közzé legutóbbi pénzügyi évének eredményeit. Az egyszeri tételek nélküli adó előtti profit megfelelt az elemzői várakozásoknak, ennek ellenére a papírok 5 százalékot zuhantak.

Az SAP árfolyama 0,2 százalékot gyengült, a társaság tegnap késő este jelentette be, hogy mintegy 4,3 milliárd dollárért felvásárolja az Ariba nevű, felhő alapú szolgáltatásokat nyújtó társaságot.

A francia kiskereskedelmi lánc, a Carrefour azon kevesek közé tartozik, melyek emelkedni tudnak, ez annak köszönhető, hogy a részvényekre vonatkozó ajánlását a korábbi alulsúlyozásról felülsúlyozásra javította a Credit Suisse, ezzel párhuzamosan pedig a korábbi 15-ről 17,5 euróra emelte célárát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!