A forint nagyot gyengült az elmúlt héten. Péntek esti árfolyamán 4,1 százalékot veszített a hét eleji kezdéshez képest a dollárral, 2,2 százalékot az euróval és 1,6 százalékot a svájci frankkal szemben.

A forint múlt heti gyengülése elsősorban a dollár erősödésére vezethető vissza. Az amerikai deviza a Federal Reserve monetáris szigorításra tett jelzéseinek köszönhetően indult erősödésnek. A hat vezető nemzetközi fizetőeszközzel szemben kalkulált dollár-index az elmúlt héten 2020 márciusa óta a legnagyobb heti nyereséget érte el, és két hónapja a legmagasabb szintre emelkedett - írta az MTI.

Hétfő reggel fél nyolckor az eurót 355,72 forinton jegyezték a péntek esti 355,93 forint után 0,06 százalékos forinterősödéssel. A dollár jegyzése 299,93 forintra emelkedett 299,63 forintról, azaz a forint 0,1 százalékkal gyengült tovább az amerikai devizával szemben. A svájci frank jegyzése hétfő reggelre 324,99 forintra csökkent a péntek esti 325,29 forintról, a forint 0,09 százalékos erősödésével.

Hétfő reggeli jegyzésén a forint a hó eleji árfolyamánál 2,5 százalékkal áll gyengébben az euróval, 5,6 százalékkal a dollárral és 2,9 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Az év eleje óta a forint 1,9 százalékkal erősödött az euróval szemben, 3,1 százalékkal erősödött a svájci frankkal, és 1,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!