Gyenge maradt csütörtökön a forint, az euró ára 407 fölött volt nyitáskor, a dolláré 415 fölött is járt. A Fed tegnapi szigorú üzenete nem csak a részvénypiacokat rázta meg, a forintnak sem tesz jót.

A várakozásoknak megfelelően, 75 bázispontos kamatemelésről határozott tegnap este a Federal Reserve. A frissített makrogazdasági előrejelzés meglepetést okozott, az év végére 4,5 százalékos kamatszintet várnak a jegybankárok, ami azt jelentené, hogy idén még egy 75 és egy 50 bázispontos szigorítást fognak végrehajtani.

A gazdasági növekedés az idén mindössze 0,2 százalékos lehet, és jövőre is csak 1,2 százalékos bővülést prognosztizálnak. Az infláció viszont az eddig vártnál is magasabb lesz, a Core PCE index esetében 4,5 százalékos növekedést várnak idén, jövőre 3,1 százalékost. Jerome Powell meglehetősen erős üzeneteket fogalmazott meg az ülést követő sajtótájékoztatón. Tovább fogják emelni a kamatokat, amíg nem kapnak meggyőző bizonyítékokat az infláció gyengülésére, akkor lehet majd lassítani az ütemen. A dollár kilőtt, a részvényindexek esésnek indultak tegnap este.

"Tovább ütötték a forintot. A dollár jelentős erősödése miatt tovább gyengült a forint árfolyama, az euróval szemben 410,22-nél húzódik a következő ellenállási szint, míg rövid távú támasz 403,30-nál található. A dollár-forint jegyzése a történelmi maximumot közelíti, mely 417,15-nél található" - írta reggeli hírlevelében az Equilor. 

"Jelentős elmozdulásokat produkált tegnap az euró/forint árfolyama, így már késő délutánra 407 forint fölé mozdult el a forint árfolyama. A forint kapcsán az EU-s pénzekkel kapcsolatos hírekre érdemes figyelni továbbra is, a hét elejét még erősödéssel indította a magyar deviza, azonban az utóbbi két napban hamar elfogyott a lendület. Már az amerikai kamatemelés bejelentése előtt erősödni kezdett ismét a dollár, így ez nem tett jót a magyar devizának, a ma reggelt is 407 forint felett indította az EUR/HUF " - tette ehhez hozzá a KBC Equitas.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!