A Sony PlayStation részlegének mintegy 900 alkalmazottját bocsátja el, ami körülbelül 8 százalékos globális létszámcsökkenést jelent. Ez számos PlayStation stúdiót érint, köztük az Insomniac Games-t, a Naughty Dogot, a Guerrilla Games-t és a Firesprite-ot. A Sony leépítése a legújabb abban a sorban, amely 2024-ben a játék- és a technológiai ágazatot érintette.

Jim Ryan, a PlayStation vezetője a The Verge-nek elmondta, nehéz döntést hoztak azzal, hogy globális szinten mintegy 8 százalékkal, azaz körülbelül 900 fővel csökkentik a teljes létszámot, amely az alkalmazottakat szerte a világon, beleértve a stúdiókat is, érinti.

Gondos megfontolás és több hónapon át tartó vezetői megbeszélések után világossá vált, hogy változtatásokat kell végrehajtani az üzlet növekedése és a vállalat fejlesztése érdekében – írta Ryan a PlayStation alkalmazottainak küldött belső e-mailben. Mint fogalmazott, holisztikusan kell szemlélniük az üzletüket, és úgy kell előre lépniük, hogy a vállalat hosszú távú fenntarthatóságára összpontosítanak, miközben a lehető legjobb élményeket nyújtják.

Az elbocsátások néhány nappal azután történtek, hogy a Sony nem érte el a PS5 értékesítési célját, ami a Sony részvényeinek 10 milliárd dolláros zuhanásához vezetett.

Noha a PS5-re vonatkozó kilátások nem olyanok, mint amire a Sony számított, az elemzők egy közel egy évtizedes alacsony játékmarzsra is rámutattak, ami arra utal, hogy a játékok gyártási költsége felemészti a Sony játékmarzsait.

A Sony elnöke, Hiroki Totoki a hónap elején a PlayStation játékok PC-n való bővítésének lehetőségéről is beszélt, és úgy tűnik, hogy a Sony több erőforrást fordít a PC-re és a mobileszközökre.

játékipart az utóbbi időben elbocsátási hullámok sújtották, és 2023 nagyszerű játékait az elbocsátások sötét felhője árnyékolta be. A Microsoft a múlt hónapban 1900 Activision Blizzard- és Xbox-alkalmazottat bocsátott el, ami a teljes Microsoft Gaming részleg körülbelül 8 százaléka. A múlt hónapban a Unity is elbocsátotta munkaerő 25 százalékát, a Discord pedig az alkalmazottak 17 százalékát.

Olyan sok videó gyülemlett fel a TikTok-on a katasztrofális elbocsátásokról, hogy több munkáltató is elkezdett segítséget kérni abban, hogyan is közöljék helyesen a rossz hírt a dolgozókkal. Itt olvashat erről többet >>>