Mistral Large néven bemutatta nyelvi modelljét a párizsi székhelyű Mistral AI. Az OpenAI és Anthropic versenytársa a ChatGPT-hez hasonló csevegőrobotot is bemutatott Le Chat néven.

Az európai mesterséges intelligencia startupot 2023 májusában alapították, és eddig nem annyira a termékei miatt volt ismert: inkább arról, hogy döbbenetes mennyiségű befektetői pénzt vonzott. A Mistral AI összesen mintegy félmilliárd dollárt kapott európai alapoktól és az amerikai Andreessen Horowitztól, hogy beszálljon a mesterséges intelligenciába, és a Google DeepMind, valamint a Meta felől érkező szakemberek jelentették a garanciát, hogy ez sikerül is. A cég vezetői közölték, a világ legtőkehatékonyabb vállalkozásává kívánnak válni – írja az Index. 

A Mistral AI piaci értéke jelenleg mintegy kétmilliárd dollár.

Mistral üzleti gyakorlata az OpenAI-ét követi: aki a programozási felületüket használja, 8 dollárt fizet egymillió input tokenért és 24 dollárt egymillió output tokenért. A tokenek a nyelvi modell által kezelt szódarabkák, amelyek első látásra leginkább szótagoknak tűnnek, annyi különbséggel, hogy a mesterséges intelligencia nem ismeri és nem követi a szótagolási szabályokat – inkább kiszámolja, melyik betűcsoport következik legnagyobb eséllyel a másik után.

A Mistral Large 20 százalékkal olcsóbb, mint az OpenAI-féle GPT-4 Turbo. Teljesítményét tekintve bonyolult bármit állítani, de különböző teljesítménymérő teszteken a pillanatnyi mezőnyt vizsgálva legtöbbször második a GPT-4 mögött. 

A cég új termékeivel együtt azt is bejelentette, hogy partnerséget kötöttek a Microsofttal, így az Azure felhőszolgáltatás ügyfelei kényelmesen is használhatják a Mistral API-jait.