Vodafone tíz éves partnerségi megállapodást kötött a Microsofttal, amelynek keretében generatív mesterséges intelligencia, digitális, vállalati és a felhőalapú szolgáltatásokat nyújt majd több mint 300 millió vállalkozásnak és fogyasztónak Európában, valamint Afrikában.

A Reuters beszámolója szerint a brit vállalat 1,5 milliárd dollárt (nagyjából 522 milliárd forint) fektet be a Microsoft Azure OpenAI és Copilot technológiáival kifejlesztett ügyfélközpontú mesterséges intelligencia fejlesztésébe, valamint a fizikai adatközpontokat olcsóbb és skálázható Azure felhőszolgáltatásokra cseréli le.

A Microsoft emellett részvénybefektető lesz a Vodafone által menedzselt IoT-platformban, amikor az 2024 áprilisára önálló üzletággá válik, illetve segít a Vodafone mobil pénzügyi platformjának Afrikában való bővítésében is.

Luka Mucic, a Vodafone pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a Microsoft vezető szerepe a mesterséges intelligencia területén, amelyet az OpenAI-partnerség támaszt alá, teljesen átalakítja a vállalat ügyfélszolgálatát, mivel a Microsoft MI-alapú TOBi chatbotja következetesebb és intelligensebb válaszokat tud majd adni a kérdésekre.

Judson Althoff, a Microsoft kereskedelmi igazgatója pedig arról beszélt, hogy a Vodafone erőssége az IoT és a pénzügyi szolgáltatások terén stratégiailag kiemelten fontos.