Az előfizetők előtt három fő lehetőség áll, ha továbbra is tévéznének:

  • maradnak az eddigi szolgáltatónál és az ajánlatok közül választva vagy digitális tévézésre
  • IPTV-zésre váltanak,
  • illetve dönthetnek úgy is, hogy inkább átszerződnek egy versenytárs szolgáltatóhoz, ha van ilyen a lakóhelyükön.

A kábelszolgáltatókon keresztül televíziószolgáltatásra szerződött fogyasztók háromnegyede már digitális kábeltévé- vagy IPTV-előfizetést használ.

Váltás előtt egyrészt javasolt alaposan megismerni a felajánlott új konstrukciókat, összevetve a feltételeket a szolgáltatói általános szerződési feltételekkel, másrészt az előfizetőknek érdemes tájékozódniuk arról, van-e jelen más olyan szolgáltató az adott lakóhelyen, amelyik az igényeiknek esetleg jobban megfelel (ha nincs, akkor viszont akár szolgáltatás nélkül is maradhat a fogyasztó).

Noha a digitális átállás számos előnnyel jár, érhetik hátrányok is az előfizetőket:

  • elképzelhető, hogy ugyanazért az előfizetési díjért az átállás után kevesebb csatornából válogathatnak, mint korábbi csomagjaikban,
  • ugyanannyi csatornáért többet kell majd fizetniük,
  • ha több készüléken szeretnének tévézni, akkor a digitális vételhez több médiakonverterre (set-top-boxra) lesz szükségük, melyek közül a szolgáltatók csak az elsőt szokták díjmentesen biztosítani.

Ha az előfizetőnek modern - digitális kábeltévé-szolgáltatásra képes, úgynevezett DVB-C tuneres - televíziókészüléke van, akkor nincs szükség a médiakonverterre a digitális csomagokhoz, egyszerűen csak be kell hangolni az új digitális csatornákat. Minden esetben külön technikai berendezés vagy berendezések kellenek viszont az IPTV-szolgáltatáshoz - a "sima", digitális csomagokhoz használt set-top-boxok nem feltétlenül jók erre -, de mind a hagyományos, mind a modern tévékészülékek alkalmassá tehetők annak vételére. (Nagy büntetést kapott a UPC.)

Hagyományos képcsöves készülékhez kell a médiakonverter, ha digitális előfizetést választ az előfizető. Ezt a szolgáltató biztosítja és el is végzi a szükséges szerelést, de bizonyos technológiák - például vezeték nélküli kapcsolat - esetében ezért az előfizetőtől díjat kér. Ráadásul, ha az előfizető több tévékészüléket használ és szeretne is a jövőben használni egyszerre, akkor minden hagyományos készülékhez - és IPTV-szolgáltatás választása esetén az IPTV-adás vételéhez modern televíziókészülékek esetében is - külön-külön médiakonverter kell, melyekből például a Telekom jelenleg csak egyet ad át ingyen.

Ha földfelszíni vétellel tévézne

Ha az előfizető úgy dönt, hogy kábeltévés előfizetés helyett ezentúl közvetlen földfelszíni vétellel kíván televíziózni, akkor is szüksége lesz médiakonverterre, mert Magyarország az uniós előírásoknak megfelelően 2013-ban átállt a digitális földfelszíni televíziózásra.

Kódolatlan digitális kábel díjcsomag esetén

Ha a digitális csomagok közül a kódolatlan digitális kábel díjcsomagot választja az előfizető, akkor - a Telekom honlapján található tájékoztató alapján - a szolgáltatás havi díja és csatornakínálata változatlan marad.

IPTV-szolgáltatás

Ha IPTV-szolgáltatás előfizetésén gondolkodik az előfizető és egy csomagban más szolgáltatásokat is igénybe vesz, akkor az ez utóbbiakra vonatkozó Telekom-kedvezmény mértéke megmarad. Ha a fogyasztó önálló szolgáltatásként fizetné elő azt IPTV-t, akkor mérlegelni érdemes, hogy valószínűleg drágább lesz az előfizetési díj, de szélesebb lesz az elérhető csatornakínálat, a szolgáltatás is bővül majd a korábbihoz képest.

A szolgáltató a korábban használt set-top-boxok leadásához nem ragaszkodik, de azok bármely ügyfélszolgálati ponton otthagyhatók.

A Telekom a jelenlegi tájékoztatója alapján az érintett szolgáltatói területein mindenképp felmondja az előfizetői szerződéseit 2018. március 31-i határidővel. Mivel a szerződés felmondását a Telekom kezdeményezte, az előfizetőknek akkor sem kell visszafizetniük a kábeltévé-előfizetésre kapott kedvezményeket - pl. a hűségidő miatti díjkedvezményt - ha már nem kívánnak a szolgáltatónál maradni. Ha viszont egy csomagban fizettek elő a kábeltévére és egyéb szolgáltatásra vagy szolgáltatásokra, és a többi csomagelemet megtartják, akkor - a kábeltévé-szerződés felmondása miatt - ez utóbbiak havidíjkedvezménye csökkenhet vagy akár meg is szűnhet. Érdemes erről részletesen tájékozódni a szolgáltató honlapján.

A kép forrása: Pixabay.