Hivatalos eljárást indított az Európai Bizottság a TikTok ellen, mivel azt gyanítják, hogy a kínai videós platform nem teljesíti a kiskorúak védelmére vonatkozó kötelezettségeit – írta hétfőn Thierry Breton uniós biztos az X-en.

A belső piacokért felelős biztos problémásnak nevezte a „függőséget okozó dizájnt”, az időkorlátokat, az életkor-ellenőrzést, az adatvédelmi beállításokat és az úgynevezett „nyúlüreg-hatást”.

Az Euronews szerint a Bizottság hivatalos közleményében a „kiskorúak védelméről, a reklámok átláthatóságáról, a kutatók adathozzáféréséről, valamint az addiktív dizájnnal és a káros tartalommal kapcsolatos kockázatkezelésről” beszél.

Az uniós intézmény azt vizsgálja, hogy a TikTok megsértette-e az EU digitális szolgáltatásokról szóló rendeletét (DSA), amely miatt „folytatják a bizonyítékgyűjtést, például további információkérések, interjúk vagy vizsgálatok révén”.

Breton kiemelte, hogy a TikToknak, mint olyan platformnak, amely gyermekek és fiatalok millióit éri el, teljes mértékben be kell tartania a digitális szolgáltatásokra vonatkozó törvényt, valamint különleges szerepet kell játszania a kiskorúak online védelmében is.

Az eljárást azért indították, hogy „biztosítsák a megfelelő intézkedések meghozatalát az európai fiatalok fizikai és érzelmi jólétének védelme érdekében”.

A DSA alapján eddig csak az X ellen indított hivatalos eljárást az Európai Unió, amelynek keretében szélsőséges esetben a szabályokat megszegő vállalat a globális éves forgalmának hat százalékát kitevő bírságra is számíthat. A törvény besorolása szerint a TikTok nagyon nagy online platformnak (VLOP) számít, mivel havi több mint 45 millió aktív felhasználóval rendelkezik az unióban.

Az EU szabályozó hatósága tavaly szeptemberben 345 millió eurós büntetés megfizetésére ítélte a TikTokot, mivel úgy ítélték meg, hogy nem védte meg gyermekek millióinak személyes adatait. A közösségi platform 2020 júliusa és decembere között jogellenesen tette alapértelmezetten nyilvánossá a 13 és 17 év közötti felhasználók fiókjait, így bárki megtekinthette a videóikat és hozzá is szólhatott ezekhez.