Bárki, aki eltöltött már néhány percet a ChatGPT-vel csetelve, megérti, hogy az ilyen technológia milyen aggodalmakat és reményeket vált ki, ha a fehérgalléros munkáról van szó. A chatbot mindenféle kérdésre - a kódolási problémáktól a jogi fejtörőkön át a történelmi kérdésekig - figyelemre méltó ékesszólással képes válaszolni – írja a Computerworld.

Feltételezve, hogy a cégek képesek leküzdeni azt a problémát, ahogyan ezek a modellek hajlamosak helytelen információkat kiköpni,

nem nehéz elképzelni, hogy az ügyfélszolgálati vagy jogi ügyintézők bajba kerülhetnek.

Mivel az olyan vállalatok, mint a Microsoft, a Slack és a Salesforce a ChatGPT-t vagy hasonló mesterséges intelligenciaeszközöket adnak hozzá termékeikhez, valószínűleg hamarosan láthatjuk e technológia hatását az irodai életre - írja a Wired.

Néhány kutatási tanulmány pedig arra utal, hogy a ChatGPT és a hasonló chatbotok nagyon is zavaróak lehetnek. Edward Felton és kollégái a Princeton Egyetemen megpróbálták azonosítani azokat a szakmákat, amelyekre a ChatGPT a legnagyobb valószínűséggel hatással lesz. Az AI Occupational Exposure nevű benchmarkot használták, amely a foglalkozási feladatokat a különböző AI-programok képességeihez rendeli hozzá, hogy megnézzék, mely munkakörök a legérzékenyebbek az erős nyelvi készségeket mutató chatbotok számára.

Az eredmények szerint egyes szakmákban nagy változások várhatnak dolgozókra,

például a telemarketingesekre, illetve meglepő módon a történelemtanárokra és a szociológusokra, míg a fizikai foglalkozásúaknak, például a kőműveseknek, a táncosoknak és a textilipari dolgozóknak egyáltalán nem meglepő módon nem kell aggódniuk amiatt, hogy a ChatGPT megjelenik a munkahelyükön.

Egy másik tanulmány azonban arra utal, hogy a nyelvcentrikus munkakörökben dolgozókat nem feltétlenül fenyegeti a lecserélés. Shakked Noy és Whitney Zhang, az MIT-n azt vizsgálta, mi történik, ha a ChatGPT-t irodai dolgozók kezébe adják. Megkértek 444 főiskolai végzettségű szakembert, hogy végezzenek el egy sor egyszerű irodai feladatot, és a résztvevők egyik fele használhatta a ChatGPT-t.

A tanulmány megállapította, hogy a chatbotot használók 17 perc alatt végezték el a rájuk bízott feladatokat, míg a bot nélkül dolgozók átlagosan 27 perc alatt.

Ráadásul a tesztben technológiai támogatással résztvevők munkájának minősége jelentősen javult, és bár a vizsgálat során szakértőket kértek fel, hogy a résztvevők munkájának minőségét megítéljék, a tanulmány nem írja, hogy ez magában foglalta-e a „hallucinált” hibák keresését, amelyek a ChatGPT által generált tartalmi eredményben esetleg felbukkanhattak.

Ez a két tanulmány jelzés a technológia lehetséges alakulására, de egyelőre nem többek, mint korai kísérletek arra, hogy kitaláljuk, hová vezet a ChatGPT.