A mesterséges intelligencia rendszerek alapjaiban fogják átírni a jelenleg ismert társadalmi és gazdasági mechanizmusokat

– mondta Hódy Árpád, a Microsoft ügyfélsikerekért és terméktámogatásért felelős vezetője a Budapesti Corvinus Egyetem ChatGPT és az AI evolúciója című konferenciáján.

Az elmúlt hónapokban futótűzként kezdtek terjedni a generatív mesterséges intelligencia alapú rendszerek, különösen az OpenAI ChatGPT-je.

Kép: Napi.hu

A chatbot olyan felkapott lett, hogy több más tech céget is arra ösztönzött, hogy saját MI-rendszereket hozzon létre, ilyen például a Google Bard szoftvere is vagy a Microsoft Copilot nevű alkalmazása.

A generatív MI a mesterséges intelligencia egy olyan típusa, amely képes a felhasználó kérésére szöveget vagy más tartalmat generálni.

Az adatokat egyébként statisztikai valószínűség alapján generálják ezek a csetbotok.
  • Az elmúlt időszakban óriási mértékben megnövekedtek a mesterséges intelligencia területével foglalkozó startupoknak a száma.
  • Egy nagy fast fashion áruház a termékeinek leírását már nem alkalmazottai írják meg, hanem egy erre a célra fejlesztett MI.
A generált tartalmak nagyon valóságosak tudnak lenni

– hívta fel a figyelmet előadásában Hódy Árpád.

Szerinte nagyon sok haszna van a mesterséges intelligencia rendszerek integrálásának a munkaerőpiacon, de van egy „sötét oldal” is, amikor már nem lehet megmondani, hogy „ki ember és ki nem”.

  • Ilyen volt például a Reddit közösségi oldalon egy beszélgetés, amelyről senki nem mondta volna meg, hogy robotok csevegtek egymással a platformon összegyűjtött információk segítségével.
  • Egy másik, frissebb „átverés” a pápáról generált kép volt.

Kép: Reddit – Mesterséges intelligencia által generált kép Ferenc pápáról
Mindent fenntartással kell kezelni, amit az AI mond

– hangsúlyozta Fertig Balázs, a Magyar Bankholdig Toborzási és Onboarding vezetője.

Cristi Nastase, az ExxonMobil informatikusa szerint kíváncsinak kell lenni és a lehető legtöbb szoftvert érdemes kipróbálni, hogy megtaláljuk, melyik a legjobb nekünk.

Átalakulnak a feladatok

Frisch Tamás, a Hewlett Packard tanácsadó részlegének vezetője szerint a mesterséges intelligenciával ugyanaz fog történi, mint ami a PC-kkel történt.

„Az fog megváltozni, hogy mi lesz az ember feladata” – emelte ki Hódy Árpád az előadást követő panelbeszélgetésen.

Nem lesz több munkanélküli, de akik megfelelően tudják használni a mesterséges intelligenciát, azok óriási előnyben lesznek.

Ennyi állás szűnhet meg

A kutatók az amerikai és európai foglalkozásokra vonatkozó adatok elemzése alapján becsülték meg, hogy az új technológia 300 millió teljes munkaidős állást tehet ki az automatizálásnak, ha beváltja az ígért képességeit.

A jelenlegi munkahelyek nagyjából kétharmada ki van téve a mesterséges intelligencia valamilyen mértékű automatizálásának – ez azonban pozitív következmény, hiszen megkönnyíti és gyorsítja a munkafolyamatokat.
A munkák negyedét pedig könnyen helyettesíteni is tudja majd.

Közben új munkahelyeket is teremthetnek a chatbotok

A generatív mesterséges intelligencia széles körű bevezetése jelentős munkaerőköltség megtakarításához is vezet, de új munkahelyeket is létrehozhat.

Már most több új munkakört teremtett, köztük a prompt mérnököket, amelynél már nem kódokat kell írnia a mérnöknek, hanem a chatbotok tesztelése után szövegesen értékeli az eredményeket.

Az új technológia a globális munkatermelékenységet is javíthatja. A Goldman becslése szerint az MI rendszerek akár 7 százalékkal is növelhetik az éves globális GDP-t.

Frisch Tamás, a Hewlett Packard tanácsadó részlegének vezetője szerint a mesterséges intelligenciával ugyanaz fog történi, mint ami a PC-kkel történt.

Vakációra küldik a mesterséges intelligenciát

  • Hat hónapos szünetet kérnek a tech-cégek a mesterséges intelligencia alkalmazások fejlesztésére, azért, hogy kijavítsák a társadalomra és az emberiségre jelentett potenciális kockázatokat. Egy nyílt levélben kérte erre a fejlesztőket többek között Elon Musk, a Twitter vezére és Steve Wozniak, az Apple társalapítója.
  • Olaszország lett az első nyugati állam, amely blokkolta az OpenAI chatbotját, a ChatGPT-t. A helyi adatvédelmi hatóság szerint aggályok merültek fel a Microsoft által támogatott MI rendszerrel kapcsolatban.

A szakértők szerint azonban nem szabad követni az olasz példát.

Itt a magyar álláspont

Figyelemmel követi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az olasz ChatGPT-t érintő eljárást és az uniós hatóságokkal is egyeztet arról, indokolt lehet-e szigorítani a mesterséges intelligenciát érintő játékszabályokon. Az Egyesült Királyságban mindenesetre már megszületett a döntés arról, hogy pontosítják az erre vonatkozó jogszabályokat, és az EU is szigorításra készül.