A lengyel CD Projekt RED (CDPR) videojáték-fejlesztő csütörtök reggel jelentette be a Twitteren, hogy felfüggeszti a legnépszerűbb játékainak értékesítését Oroszországban és Belaruszban az invázió miatt. 

Számos ágazatban figyelhetők meg hasonló lépesek, ezúttal a játékipar egyik legnagyobb szereplője vonul ki ezekből az országokból: a fejlesztő nevéhez olyan sikertermékek fűződnek, mint a 2015-ben kiadott The Witcher 3: Wild Hunt, vagy 2020-as Cyberpunk 2077, melyek az elmúlt évtized legnépszerűbb játékai között vannak – írja az Axios.

Azt is hozzátette a stúdió, hogy a GOG online játékpiacát is érintik a szankciók, valamint nemrégiben közölték, hogy együttműködnek a forgalmazó partnereikkel az értékesítés leállítása érdekében. Mivel a videójátékokat, különösen a PC-s címeket elsősorban digitálisan terjesztik, az eladások leállítása az online kiskereskedőkön keresztül, tranzakciók és letöltések blokkolásával történik.

Ukrajna üzent a játékstúdióknak

A The Verge arról ír, hogy Ukrajna miniszterelnök-helyettese felszólította a Sony PlayStationt, a Microsoft Xboxot és az iparág többi szereplőjét, hogy függesszék fel az orosz és belarusz üzleti tevékenységüket. Mykhailo Fedorov szerdai Twitter posztjában arra is kérte őket, hogy ideiglenesen állítsák le az orosz és belarusz esport csapatok részvételét minden nemzetközi eseményen, valamint töröljék azokat, melyeket a területükön rendeznének. 

A vállalat befektetőknek írt közleményében hangsúlyozta, az ukránok mellett állnak: az inváziót követő napokban a cég mintegy 242 ezer dollárt adományozott egy humanitárius csoportnak. Mostani szankcióikkal pedig azt remélik, hogy más cégeket is intézkedésekre ösztönöznek majd.
Nemrégiben az Apple csatlakozott a kezdeményezéshez, és teljesen leállították az Oroszországba irányuló eladásokat. Több szereplő, köztük a Ubisoft is lépeseket tett, melyekkel támogatják az ukrajnai stúdió fejlesztőit, valamint a Microsoft például segítséget nyújtott az ukrán kibervédelemnek. 

Sok más vállalat is változtatott termékein és szolgáltatásain az orosz invázióra válaszul, a Spotify például eltávolította az államilag támogatott orosz tartalmakat, a Facebook pedig lecsavarta a Kreml szócsöveinek elérését.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.