Elhagyta Oroszországot a világ második legnagyobb autógyártója. A német Volkswagen csoport azt közölte, hogy a Volkswagen Group Rus leányvállalat az oroszországi érdekeltségeit a helyi hatóságok engedélyével és felügyelete mellett átadta az Art-Finance vállalatnak, amelyet az Avilon orosz kereskedelmi csoport támogat – számolt be a távirati iroda.

Az ügylettel orosz kézbe kerül

  1. Moszkva térségében fekvő Kalugában felépített gyár, 
  2. valamint a nem Oroszországban készített gyártmányok importjával és az egyéb – raktározási, finanszírozási, biztosítási – szolgáltatásokkal foglalkozó összes részleg az alkalmazottakkal együtt. 
  3. Az új tulajdonos a helyi leányvállalatok részvényeit is megszerzi.

 

A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de a német hírportálok az Interfax orosz hírügynökséget idézve 125 millió euróról írtak.

A VW 2007-ben nyitotta meg kalugai gyárát. A mintegy négyezer embert foglalkoztató üzemre több mint egymilliárd eurót fordítottak.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt a VW 2022 márciusában leállította oroszországi tevékenységét és megkezdte a kivonulást.

Volkswagen csoport a japán Toyota után az autóipar második legnagyobb globális szereplője, a tavaly 8,9 millió autót gyártott.