Mindent elérhetővé tettünk attól kezdve, hogy mennyi pénzt adunk ki és mennyi művész tud elérni sikereket általunk. Így mindenki naprakészen követheti az iparág helyzetét

– mondta Charlie Hellman, a Spotify alelnöke és a zenei termékekért felelős globális vezetője. 

A svéd zenei streaming platform 2023-ban 9 milliárd dollárt költött jogdíjakra, ezzel pedig a legnagyobb éves kifizetést érte el bármelyik zeneipari cég közül — írja a Euronews.

2023-ban a Spotify által kifizetett 1250 előadó több mint 1 millió dollárt keresett a lemez- és kiadói jogdíjaknak köszönhetően. További 11 600 művész 100 ezer dollár, 66 ezren pedig 10 ezer dollár felett kaptak a jogdíjakból. 

A jelentések szerint a kifizetések száma az elmúlt 5 évben majdnem megháromszorozódott.

Spotify (számos streaming szolgáltató mellett) a streamelésből való részesedést úgynevezett „streamshare” alapján fizeti ki a jogdíjakat a zeneszerzőknek. Ennek során összeszámolják, hogy az adott tulajdonostól származó dalokat hányszor játszottak le és ezt a számot osztják el a piacon történő összes lejátszással. 

A zenei platform adatainak hála az is megállapítható, hogy 66 ezer előadó több mint fele már olyan országokból származik, ahol nem az angol az elsődleges nyelv. Egyre népszerűbbek például a spanyol, német, portugál, francia és koreai nyelvű dalok.

Természetesen nem csak a Spotify streamelése ugrott az egekbe. A Luminate 2023-as év végi jelentése szerint a globális zeneipar új éves rekordot döntött a több mint 4 milliárdos lejátszással. 

vállalat hozzátette, hogy 2024-től kezdődően nem fizet többé az évi ezer streamingnél kevesebbet tartalmazó dalokért. Ez összefüggésben áll decemberi bejelentésükkel is, miszerint 17 százalékkal csökkentették globális létszámot, ami már a harmadik elbocsátási kör volt 2023-ban.

Hatalmas bírság zúdult az Apple nyakába, így szórakozzon a Spotify-jal

Az Apple közel 500 millió eurós európai uniós bírsággal néz szembe, mivel a szabályozó hatóság vizsgálatot folytatott a zenei streaming-riválisok – köztük a Spotify – elhallgattatása miatt a platformjain.Bővebben--->