Ben van Beurden, a Shell korábbi vezérigazgatója komoly félelmeket ébresztett azon kijelentésével, hogy az olajtársaság kilép a londoni tőzsdéről a Wall Street kedvéért, mert az amerikai befektetők „pozitívabbak” a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatban.

A 2021-ben távozó cégvezető szerint a 180 milliárd font értékű céget „nagyon alulértékeli” az Egyesült Királyság piaca az Egyesült Államokban jegyzett riválisaihoz képest.

Van Beurden elismerte, hogy a Shell 2021-ben fontolóra vette tőzsdei jegyzésének áthelyezését az Egyesült Államokba, amikor a vállalat úgy döntött, hogy felhagy az angol-holland kettős tőzsdei jegyzéssel, és Londonba helyezi át székhelyét, de akkor úgy döntöttek, hogy Európa elhagyása túl nagy lépés lenne.

Wael Sawan, a vállalat jelenlegi vezérigazgatója a Guardian beszámolója szerint a héten arról beszélt hogy a Shell „minden lehetőséget” meg fog vizsgálni a kérdésben.

Sawan azzal a tervvel foglalta el a Shell vezetői pozícióját, hogy csökkenti a költségeket és több pénzt juttat a részvényesekhez a piaci érték növelését célzó vállalati átalakítás részeként. A stratégia azonban szembeállította a vállalatot a zöld szervezetekkel, amelyek úgy vélik, hogy ez a lépés magában foglalja az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalások mérséklésére irányuló terveket is.

Klímavédelmi mérföldkő – Hágában tárgyalják a Shell ügyét

Kedden veszi kezdetét Shellnek a klímavédelem szempontjából mérföldkőnek számító fellebbezési ügye. Az olajvállalatot még 2021-ben kötelezte a hágai Nemzetközi Bíróság, hogy 2030-ig 45 százalékkal kell csökkentenie a saját és a fogyasztói szén-dioxid kibocsátását. A Shell szerint egy vállalat nem tehető felelőssé az ügyfelei fogyasztásáért és rengeteg forrást fektettek már az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiamegoldásokba.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!