A 32 éves egykori milliárdos vállalkozót, Sam Bankman-Fried-et többek között pénzügyi csalás és sikkasztás vádpontjában tavaly novemberben találta bűnösnek egy New York-i bíróság. Az ügyészek 40-től 50 évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérték.

Az MTI beszámolója szerint Sam Bankman-Fried ügyvédei jelezték, hogy mind a bűnösnek nyilvánítás, mind az ítélet mértéke ellen fellebbezést nyújtanak be.

Az illetékes bíró a büntetés ismertetésekor felhívta a figyelmet arra, hogy az elítélt tisztában volt azzal, bűncselekményt követ el, és utólag sem mutatott megbánást.

Sam Bankman-Fried cselekedetei révén az FTX kriptovaluta-tőzsde ügyfelei 8 milliárd dollárt, a cég befektetői 1,7 milliárd dollárt veszítettek, valamint a céghez kapcsolt befektetési vállalkozás, az Alameda Research további 1,3 milliárd dolláros kárt okozott.

Az FTX 2022 őszén omlott össze, Sam Bankman-Friedet a Bahama-szigetek hatóságai 2022 decemberében vették őrizetbe, majd átadták az amerikai hatóságoknak.

Felpofozták a kriptohuszárokat, de a bitcoin a ringben maradt

Messzire vetül a csődbe ment FTX kriptotőzsde felszámolásának árnyéka, mint ahogy a hagyományos pénzpiacokra jellemző tartósan magas kamatszintek sem kedveznek a kriptovalutáknak, amelyek kapitalizációja a harmadik negyedévben 8,6 százalékkal csökkent a másodikhoz képest. Az ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy önmagában a szeptemberi adatot nézve már 2,6 százalékos havi növekedést látunk, a zászlóshajó bitcoin árfolyama pedig éves bázison sokat emelkedett, a napokban áttörte a 35 ezer dolláros jegyzést. A hullámhegyek- és völgyek ellenére a Binance elemzése szerint a kriptovaluták elterjedése töretlen: nő az intézményi elfogadottság, a digitális fizetőeszközök egyre több területen törnek utat maguknak.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!