Az elmúlt három negyedév komoly kihívások elé állította a kriptovaluták piacát, az viszont az ellenállóképességét is bizonyította – derült ki a a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance legfrissebb kriptopiaci elemzéséből. Megállapíthatjuk, hogy a hagyományos pénzügyi piacokat meghatározó jegybanki alapkamat tartósan magas szinten áll, ami nem teszi vonzóvá a kriptovalutákba történő befektetéseket. Lényegében ennek tudható be, hogy a kriptopiaci kapitalizáció 8,6 százalékkal csökkent a július-szeptemberi időszakban. Ez azonban nem tántorította el az intézményi befektetőket a kriptovalutáktól, többek között

  • a Deutsche Bank,
  • a Sony,
  • a Grab
  • és a PayPal

jelentette be belépését a Web3 ökoszisztémába a vizsgált időszakban. A kriptovaluták egyre szélesebb körű használata, illetve az a tény, hogy az innovatív digitális pénzügyi eszközök fokozatosan a nemzetközi pénzügyi rendszer részévé válnak, még inkább aláhúzza a megfelelő szabályozói környezet kialakításának szükségességét.

Mindenki az FTX-re és a Fedre figyelt

Ezzel együtt a mértékadó Crypto Fear & Greed Index -9 ponton állt a harmadik negyedév végén, vagyis a piaci hangulat inkább negatív volt, amelyben szerepet játszott

  1. az FTX kriptotőzsde eszközeinek közelmúltbeli felszámolása (az abból eredő veszteségekkel együtt),
  2. illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szeptember 20-i kamatdöntése.

 

A kriptovaluták kapitalizációja havi alapon így is 2,6 százalékos pluszban volt szeptember végén, ami arra enged következtetni, hogy a piac kiheverte az említett eseményeket.

A derűlátás a kriptovaluták árfolyamában is visszaköszönt az első őszi hónapban: a toncoin (TON), egy viszonylag új szereplő, jelentős mértékben, 20 százalékkal erősödött, miután a Telegram bejelentette a TON-kriptotárca integrációját –, a bitcoin (BTC) és az ethereum (ETH) árfolyama pedig stabilizálódott. A BTC-t már 35 ezer dollár fölött jegyzik, ami hűen tükrözi a piaci hangulat változását, a bizakodó légkör fokozatos visszatérését. A tranzakciószámban megmutatkozó aktivitás az első rétegű hálózatokon csökkent a harmadik negyedéves adatok szerint, míg a második rétegben újraéledni látszik. Ezt bizonyítja, hogy a Coinbase Layer 2 hálózata, a Base elindulását követően az ethereum-tranzakciók száma megemelkedett.

Bitcoin konferencia Miamiban 2022. április 7-én.
Bitcoin konferencia Miamiban 2022. április 7-én.
Kép: Getty Images / Marco Bello

Van élet a bitcoin után is

Az elmúlt három negyedév adatait összegezve kijelenthető, hogy a három legnépszerűbb kriptovaluta megtartotta piaci pozícióját. A bitcoin – amelynek piaci részesedése valamelyest csökkent az előző negyedévhez képest, de továbbra is domináns helyzetű – éves alapon 63,1 százalékos árfolyamemelkedést ért el. A befektetők már a 2024-ben esedékes BTC-felezésre figyelnek, és várják a spot BTC ETF (tőzsdei befektetési alap) hatósági jóváhagyását. A felezést követően – az elemzői várakozás szerint – enyhül majd a bitcoin egyeduralma, utat engedve az altcoinok előretörésének. A Ripple (XRP) és a Solana (SOL) is jelentősen erősödött az elmúlt negyedévben, miután az XRP tokent fejlesztő Ripple számára kedvező bírósági ítélet született az Egyesült Államokban, amely kimondta, hogy az XRP intézményi befektetőknek értékesítve törvényes kötvénynek számít.

A decentralizált pénzügyi piacok (DeFi) teljes zárolt értéke (TVL), 13,1 százalékos negyedéven belüli csökkenést követően, 38,5 milliárd dollárra esett vissza, ami a Binance elemzői szerint az alacsony hozamokra és a nagymértékű kockázatkerülésre vezethető vissza. A DeFi-lejtmenet szeptemberben is folytatódott – a TVL 0,36 százalékkal esett tovább. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a Mixin Network árfolyama 60 százalékkal bezuhant, miután kiderült, hogy hekkerek 200 millió dollárral károsították meg a hálózatot. Figyelemreméltó, hogy a Tron TVL-je viszont a trendekkel szembe menve 25 százalékkal emelkedett.

Kép: Getty Images / Jakub Porzycki

Mélyponton az NFT-eladások

A vegyes összképnek az is lényeges eleme, hogy az NFT-eladások értéke három éve nem állt olyan alacsonyan, mint az idei harmadik negyedévben, amikor 299 millió dolláros kereskedelmi volument regisztráltak. A legtöbb NFT-kollekció alapára és az ETH ára jelentős mértékben csökkent. Az NFT blue chipek kereskedelmi volumene lényegében megfeleződött az év eleje óta. Az NFT-piac szeptemberben is gyengélkedett, a kereskedelmi volumen újabb éves mélypontra érve 0,29 milliárd dollárnál állapodott meg.

A blokkláncjátékok piacát a BNB, az Ethereum és a Polygon láncok uralták, amelyek együttes, a játékok száma alapján megállapított piaci részesedése 66 százalékos volt. Miközben a BNB láncon fut a legtöbb játék, az Ethereumé a Gods Unchained, amely továbbra is vezet a lebonyolított tranzakciók számát tekintve.

Binance-igazgató a Napi.hu-nak: Kreatív a South Park csapata, de az NFT több ennél

A kriptoszektor épp most szabadul meg a rossz minőségű projektjeitől, amelyek nem kínáltak valódi értéket – fogalmazott az Economxnak adott interjúban az elmúlt év összeomlásairól Kyrylo Khomiakov, a Binance Közép-Kelet európai régiójának általános igazgatója. Khomiakov szerint az új uniós szabályozás még vonzóbbá teszi az EU-t és Magyarországot a Web3 vállalatok számára az innováció és a munkaerőtoborzás szempontjából. A világ legnagyobb kriptotőzsdéjének régiós igazgatója reagált Charlie Munger, a kriptókat „leszarozó” kijelentésére, valamint a South Park „vonatkozó epizódjára” is. Bővebben >>>