A hollandiai Capelle aan den IJssel város egyik irodaparkjábban álló, jellegtelen téglaépület előtt állva nem is gondolnánk, hogy egy milliárdokat érő vállalatnak ad otthont. A vállalkozás éves bevétele meghaladja a 36 milliárd eurót, és ezzel Hollandia 15 legnagyobb forgalmú vállalata közé tartozik. Ennyi pénzzel az ember egy tekintélyes, fényes épületet várna el egy frekventált helyen. Viszont ez a Pfizer vállalat hollandiai kirendeltségének otthona.

A cég bombaévre számít: 2021-ben több mint 21 milliárd eurós bevételt remél csak a német BioNTech céggel közösen kifejlesztett Covid-vakcinából - írja a Follow the Money hollandiai oknyomozó portál. 

Az idei év első három hónapjában a cég bevétele 42 százalékkal, 14,6 milliárd dollárra nőtt. Ami a mérleg másik serpenyőjébe téve, hogy a világ talán kiszabadul a járvány szorításából - Magyarországon a 3,5 milliós eddigi szállítással messze a legtöbb embert a Pfizer-vakcinával oltottak be például -, valamint hogy a vállalat 2 milliárd dollárt fektetett a vakcina kifejlesztésébe, nem tűnik nagy árnak. A Pfizer és a BioNTech arra számít, hogy 2021-ben 21 milliárd euró értékű vakcinát adnak el. A Pfizer szerint ennek az összegnek a haszonkulcsa "húszas nagyságrendű". A 25 százalékos árrés több mint 5,2 milliárd eurós nyereséget jelentene. Vagyis szemben az interneten terjedő összeesküvés-elméletekkel, a társaságok igazán nagy profitra nem tesznek szert, főként úgy, hogy az összeg nagy része további vakcinafejlesztésekben landol.

Világokon át

Az oldal utánajárt, hogy a világ első, Európában és az Egyesült Államokban a legnagyobb mennyiségben használt koronavírus elleni vakcinájának forgalmazója pontosan milyen adóterhekre számíthat. Kiderült, az amerikai cég egy agresszívan megtervezett adózási struktúrához számos külföldi leányvállalatot használ fel. A Follow the Money szerint az államkasszákba már kevesebb jut majd el, mivel az eredetileg amerikai Pfizer nagy valószínűséggel adóparadicsomokon keresztül csatornázza át a kormányoktól az oltóanyagáért kapott milliárdokat - ahogyan egyéb bevételeivel is teszi. Ezek közé tartozik Hollandia, Luxemburg, Írország és az USA-beli Delaware állam is. A holland cégnyilvántartásban például megtalálható az AHP Manufacturing, amely a Pfizerhez tartozik, és egy luxemburgi székhelyű holdingvállalat, a Pfizer Shareholdings Intermediate Sarl. Ennek a társaságnak az alapszabálya viszont már gibraltári társaságok részvételét mutatja.

A Pfizer számos, az Egyesült Államokon kívüli tevékenysége egy hollandiai, Capelle aan den IJssel-i székhelyű vállalat alá tartozik: C.P. Pharmaceuticals International CV (CPPI). A CPPI-nek több mint 350 leányvállalata van világszerte, köztük tucatnyi az adóparadicsomokban, Írországban (25) és Luxemburgban (26). A 2018/19-es pénzügyi évben a CPPI óriási, 40,3 milliárd dolláros (mintegy 36 milliárd euró) forgalmat bonyolított le és 11,9 milliárd dolláros (10,7 milliárd euró) nyereséget könyvelt el. Mindezt mindössze 220 alkalmazottal. A társaság nyeresége az elmúlt évtizedben a 2010-es 10 milliárd dollártól a 2017-es közel 20 milliárd dollárig terjedt. Összesítve a profitja tíz év alatt csillagászati összeget, 169,5 milliárd dollárt tesz ki. Ebben a tengerben láthatóan csak egy csepp a Comirnaty nevű vakcina után befolyt 5,2 milliárd eurós nyereség.

A Pfizer nem csinál titkot abból, hogy arányaiban jóval kevesebb adót fizet, mint egy átlagos sarki pékség Hollandiában. A 2020-as éves jelentése 13,5 százalékos "effektív adókulcsot" említ (63. oldal). A Capelle aan den IJssel-i CPPI vállalat éves jelentése szerint a 2018/19-es üzleti évben 14,7 százalékos "tényleges adókulcsa" volt. Azaz a CPPI 2 milliárd dollár adót fizetett. Az előző évben ez még 17,4 százalék volt, ami több mint 3 milliárd dollárnyi adót jelentett.

Hiányzik majd egyes helyeken az adó

Ez a külföldi leányvállalatok anyaországainak adóbevételeit növeli, Hollandiában egyáltalán nem is kell fizetniük semmit, mivel az LP - limited partnership, vagyis lényegében egyfajta betéti társaságként - működik, ami Hollandiában lényegében egy kis befektetői közösséget jelent. Lényege, hogy emberek csoportjainak segítsen befektetni például ingatlanokba vagy filmgyártásba. A csendestársak (korlátozott felelősséggel) pénzt helyeznek letétbe, amelyet az ügyvezető partner termelésre vagy befektetésre használhat. Az LP ugyanis a bevételeit a partnereinek fizeti ki, akik maguk is adófizetők függetlenül attól, hogy melyik országban vannak, így ennek a vállalati formának nem kell semmilyen állami terhet megtérítenie. A CPPI esetében ez a holding vállalat csak külföldi partnereket tartalmaz.

"A Pfizer a világ több mint 150 országában folytat üzleti tevékenységet" - mondta a vállalat szóvivője a Follow the Money kérdéseire válaszolva. "A Pfizer mindenkor és mindenhol, ahol tevékenykedik, betartja az összes számviteli és adózási előírást, és befizeti az összes esedékes adót" - közölték a cég megkeresésére.

Magyarországon jó évük volt

Magyarországon a 2019. december 1. és 2020. november 30. közötti üzleti évben 46,6 milliárd forint bevételt termelt, amelyből mindössze 2,24 milliárd forintos eredményt produkált. A cég által leadott kiegészítő mellékletből kiderül, hogy a hazai gyártókapacitás nélküli leányvállalat 26,61 milliárd forintot költött a gyógyszerészeti termékek beszerzésére, amelyeket aztán értékesített, 2,5 milliárdot tett ki a bérköltség, miközben az összes egyéb ráfordításuk alig haladta meg a 13 milliárd forintot - ebből 1,1 milliárd forintot tett ki a gyógyszerforgalmazói adó és OEP-támogatás, valamint a helyi adók befizetése.

Az 2,24 milliárd forintos profitból 2 milliárdot az eredménytartalékba helyeztek, miközben döntöttek arról, hogy 2021. június 30-ig osztalékot fizetnek az egyetlen tulajdonosnak, amit az eredménytartalékból teljesítenek. A magyar leányvállalat a Pfizer Luxmebourg Sarl. érdekeltsége. 

Inkább PR-költés

Bár elsőre soknak hangzik, valójában a vakcinákon nagy bevételt és profitot nem realizálnak a gyógyszercégek. Az oltások általában sem a legjövedelmezőbb termékek a Big Pharma cégek számára, sokkal nagyobb profitjuk keletkezik a krónikus állapotok kezelésére használt gyógyszereken, amelyek - főleg az állami tb-támogatási rendszer nélküli Egyesült Államokban - sokkal drágábbak és sokkal többre van belőlük szükség, mint egy-két dózisnyi vakcinából. Szélsőséges példa, de a Johnson & Johnson éppen amiatt, hogy az oltások forgalmazása nem igazán jövedelmező, mondhatta azt, hogy nonprofit alapon biztosítja a vakcinákat, amíg a világ szenved a pandémiától - ahogy arról korábban részletesen írt a Napi.hu.

Viszont máshol nagyon megéri: a Pfizer eddigi legismertebb, a márkával összekapcsolt nevű terméke a potencianövelő Viagra volt. Most viszont az egész világ megtanulta a Comirnaty nevű Covid-vakcináról a társaság nevét. A BioNTech pedig a nyilvánosságban szinte ismeretlen nevű kutatócég volt, jól mutatja ezt, hogy 2019-ben 13,82 dolláros részvényárral vezették be a tőzsdére, tavaly decemberben már 127,3 dollárt ért a papírjuk, most pedig 198,3 dolláron kereskedtek vele hétfőn. A német vállalkozás így koncentrálhat arra, hogy például rákos betegek célzott kezelésére alkalmazhatóvá tegye az mRNS-alapú oltási technológiát.

A Pfizer agresszív adótervezése - vagy leegyszerűsítve: vélt adóelkerülése - inkább abból a szempontból érdekes kérdés, hogy ha az államok adófizetői pénzből tették elérhetővé az oltásokat, akkor azután hogyan is adózik a társaság a világ különböző pontjain. Erre választ majd a 2021-es év végének elszámolása adhat.