A javaslatot a felügyelőbizottság azután fogalmazta meg, hogy a Facebook cenzúrázta egy olyan bejegyzés képeit, amit egy transz és egy nembináris emberből álló pár tett közzé. A képen félmeztelenül szerepeltek, de a mellbimbójukat eltakarták, és az volt a céljuk vele, hogy felhívják a transz emberek egészségügyi kihívásaira a figyelmet, valamint hogy műtétre gyűjtsenek pénzt. A bejegyzést más felhasználók jelentették, a mesterséges intelligencia (MI) pedig levette a képet. A pár fellebbezett a Facebooknál, és felülvizsgálat után visszatették a fotót - írja a WMN.

A felülvizsgálat során megállapították, hogy a mesterséges intelligencia bináris szempontból vizsgálja a bejegyzéseket, és úgy tesz különbséget a férfi és a női test között, hogy az hátrányosan érinti a nőket, a transz és a nembináris embereket. Ezért a bizottság azt javasolja a Metának, hogy olyan egyértelmű szabályokat hozzon a meztelenség megjelenítését illetően, amik összhangban vannak a nemzetközi emberi jogokkal.

Férfi mellkas igen, női fedetlen keblek nem

A pőre férfifelsőtesttel semmi problémája nincsen a közösségi hálók algoritmusainak, és gyakran kerülnek fel ilyen képek az oldalakra, míg félmeztelen női testtel csak a legritkább esetekben találkozunk, és azokat is hamar eltünteti a MI. A mesterséges intelligenciát úgy programozták, hogy a csupasz női mellet szexuális tartalomként értelmezi, míg a férfimellkast nem.

Álszentség lenne azt állítani, hogy nincs szexuális vonatkozása a női mellnek, ám csak ezt a szempontot figyelembe venni vele kapcsolatban nem jó gyakorlat a rendszer kritikusai szerint, ugyanis sok más kontextusban mutatható meg a fedetlen női mellkas.

Az aktivisták épp azért küzdenek, hogy ne töröljön a MI automatikusan egy női mellet ábrázoló fotót. A #FreeTheNipple (Szabadságot a mellbimbónak!) kampányt olyan hírességek is támogatták, mint Miley Cyrus és Rihanna. Ez a kifejezés akkor lett világszerte ismert, amikor a Facebook cenzúrázott néhány felvételt egy Free The Nipple című dokumentumfilmből.