A Ryanair ír légitársaság új, belfasti desztinációval bővíti budapesti menetrendjét a nyári időszakban - jelentette be Michael O'Leary, a Ryanair csoport vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön. A cégvezér a sajtótájékoztatón szót ejtett arról is, hogy még júniusban döntés születhet az Alkotmánybíróságon az extraprofit-adó ügyében, amelynek számítása tavaly év végén átalakult, és az adó mértéke a légitársaságok által kibocsátott károsanyag-kibocsátástól függ.

Amennyiben számunkra kedvező döntés születik, akkor tovább növeljük budapesti bázisukat és a járatok számát olasz, portugál, spanyol útvonalakkal. A következő években így a budapesti utasforgalom évi 6 millióra nőhet

- tette hozzá Michael O'Leary.

„Európa a Covid-járvány utáni fellendülésben van, ezért alapvető fontosságú, hogy az olyan országok, mint Magyarország, versenyképes hozzáférést biztosítsanak az olyan fapados légitársaságoknak, mint a Ryanair. Ezek a cégek ugyanis a turizmus és a munkahelyek fellendülését biztosíthatják” - jelentette ki a Ryanair vezérigazgatója.

A budapesti utasforgalom elérheti a 4 milliót idén

A légitársaság korábbi tájékoztatása szerint üzleti éve 2022. szeptember 30-ával zárult első fél évében 1,37 milliárd euró nyereséget ért el az előző év azonos időszaki 48 millió eurós veszteség után. A budapesti utasforgalom az idén 4 millióra nőhet, ezzel megőrizhetik vezető pozíciójukat a magyar piacon 32 százalékos részesedéssel.

A bevételek több mint háromszorosára, 2,15 milliárd euróról 6,62 milliárd euróra emelkedtek. A március és szeptember közötti időszakban 95,1 millió utast szállítottak, amely 143 százalékkal haladja meg a járványhelyzet miatt gyengébb bázisidőszak adatait (39,1 millió), ezzel párhuzamosan a kihasználtsági mutató 79 százalékról 94 százalékra nőtt.