Az Axa új célokat tűzött ki az általa biztosított autókhoz és vállalatokhoz kapcsolódó, az éghajlat felmelegedését okozó gázok kibocsátásának korlátozására, de egy aktivista csoport szerint a francia vállalat első környezetvédelmi célkitűzései a biztosítási portfóliójára vonatkozóan nem mennek elég messzire – számolt be a Reuters.

Európa második legnagyobb biztosítója közölte, hogy 2019 és 2030 között a legnagyobb egyéni gépjármű-biztosítási portfóliói szén-dioxid-intenzitásának 20 százalékos, 2021 és 2030 között pedig a legnagyobb vállalati ügyfelek abszolút szén-dioxid-kibocsátásának 30 százalékos csökkentését tűzte ki célul.

Ez abszolút kulcsfontosságú lépés, és biztosítási üzletágunk valódi átalakítását jelenti

– mondta Frederic de Courtois, az Axa pénzügyekért felelős vezérigazgató-helyettese.

A szén-dioxid-intenzitás egy vállalat kibocsátásához kapcsolódó kibocsátás mérőszáma, míg az abszolút kibocsátás a kibocsátások teljes mennyiségére utal.

Az 51 országban működő Axa több mint kétszeresére emelte a befektetési bankjára vonatkozó zöld célját is. A cég 2019 és 2030 között 50 százalékkal kívánja csökkenteni az általános alapjában lévő eszközökhöz kapcsolódó abszolút kibocsátást, szemben a korábbi 20 százalékos céllal.

Fontos első lépés, de nem elegendő

„A bejelentés üdvözlendő első lépés, de ez nem lesz elég ahhoz, hogy teljesítsük az Axa kötelezettségvállalását, miszerint 2050-re eléri az zéró kibocsátást” – mondta Ariel le Bourdonnec, a Reclaim Finance érdekvédelmi csoport munkatársa a Reutersnek.

Le Bourdonnec szerint az Axa nem biztosíthat új gázmezőket vagy LNG-terminálokat, és 2024-től nem újíthatja meg az új olaj- és gázkitermelési és szállítási projekteket építő ügyfelek szerződéseit. Hozzátette, hogy az új szénkapacitást fejlesztő vagy a széniparban jelentős szerepet játszó ügyfelekre vonatkozó biztosítási korlátozást ki kell terjeszteni az Axa XL, az Axa fő viszontbiztosítási üzletágának szerződéseire is.

A Credit Agricole célja, hogy 25 százalékkal csökkentse a befektetési banki eszközök abszolút kibocsátását, de nem határozta meg az időkeretet. Az Axa versenytársa a biztosítási kötvényekkel kapcsolatban azt mondta, hogy „alacsony kibocsátású károkra” összpontosító vállalati egységeket fog létrehozni.