A kínai Xiaomi kedden közölte, hogy még márciusban megkezdi első elektromos járművének (EV) SU7 modelljének szállítását, és a kegyetlen árháború közepette belép a világ legnagyobb autópiacára. A Xiaomi ígéretet tett arra, hogy egy évtized alatt 10 milliárd dollárt fektet be az autógyártásba.

Az Apple és a Samsung után, a világ jelenleg harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója egy Weibo-posztban közölte, hogy országszerte 29 városban 59 üzletben veszik fel a megrendeléseket. A tervek szerint március 28-án lesz egy bemutató esemény, amikor várhatóan bejelentik az új EV eladási árát.

A hírre a Xiaomi részvényei 7 százalékkal emelkedtek a reggeli kereskedés során.

A kínai EV-eladások egyébként 18 százalékkal nőttek idén január-februárban éves összehasonlításban, ami nem sokkal marad el a 2023-as év egészére várt 21 százalékos emelkedéstől. Ebben az évben eddig a piacvezető BYD által diktált komoly árcsökkentések határozták meg a piacot – állapította meg tudósításában a Reuters.

A Speed Ultra 7 (SU7) szedán decemberi bemutatóján Lei Jun vezérigazgató azt mondta, hogy a Xiaomi a világ öt legnagyobb autógyártója közé kíván kerülni. Az SU7 – hangoztatta Lei – „szuper elektromos motor” technológiával rendelkezik, amely képes a Porsche EV-jénél is nagyobb gyorsulási sebességet elérni.

Elemzők szerint az autónak a Xiaomi telefonjaival és más elektronikus eszközeivel közös operációs rendszere vonzó lesz a vállalat meglévő ügyfelei számára.

A Xiaomi az okostelefonok iránti stagnáló kereslet közepette igyekszik diverzifikálni az alaptevékenységén túl az EV-k felé – ezt a tervet először 2021-ben jelezte a vállalat.  

Az SU7-t az állami tulajdonú autógyártó BAIC Group egyik egysége fogja gyártani pekingi gyárában, melynek kapacitása jelenleg évi 200 ezer jármű.

Évi egymilliárd dollár sok egy olyan autóra, ami soha nem készül el

A prototípust „Bread Loaf”-nak (Kenyér Cipónak) nevezték el a formája miatt a cégen belül. Az iPhone-gyártó azonban mégsem alakítja át gyökeresen a járműipart. A programon dolgozó alkalmazottak a vállalat mesterséges intelligencia részlegéhez kerültek.