Egy adott wifi-router maximálisan 255 hozzá kapcsolódó eszközt tud kiszolgálni. Ennél sokkal kevesebb csatornát tud csak nyitni (maximálisan 11, illetve 45 eszköz számára, ha 2,4, illetve 5 GHz-es). Alapvetően a routerre kapcsolódó eszközök sávszélesség-igényétől fog függeni egy adott eszköz teljesítménye. A rádióhullámú kapcsolatokat befolyásolja a ház szerkezete és a wifi router körüli 20-40 méteres sugarú gömb belsejében egyidejűleg aktív wifi-eszközök száma - írja a itbusiness.hu.

Egy adott csatornán levő egyidejűleg aktív eszközök között megoszlik a sávszélesség, akár a mi routerünkhöz kapcsolódik, akár nem. Ez az indok arra, hogy megváltoztassuk a gyári, alapértelmezésű csatornabeállítást, amit a nagy többség nem tesz meg. Ezt a router kezelőfelületének „wireless” szekciójában tehetjük meg.

Fehér lista és MAC address a védelemért

A digitális alapműveltség fontos része, hogy az eszközök gyári, alapértelmezésű beállításait biztonsági okokból mindig meg kell változtatni. Az alapértelmezések ugyanis nyilvánosak: az eszköz (általában ingyenesen letölthető) dokumentációjában benne vannak. Ilyenek a routerek wifibeállításai is. Ha a router csatornabeállítását a gyáriról, a rendelkezésre álló csatornatartomány közepéről, a széle közelébe helyezzük át, akkor csökkentjük a csatornánkat használók számát, és növeljük a mi számunkra rendelkezésre álló sávszélességet.

A jogtalan wifihasználókat leghatékonyabban egy „fehér listával” zárhatjuk ki: ilyenkor a router csak az engedélyezett eszközöket engedi kapcsolódni. A „MAC address filtering” ablakban fel kell sorolni az engedélyezett eszközök MAC addressét: a megváltoztathatatlan hálózati címét, egy-egy meglehetősen hosszú 16-os számrendszerbeli számot.