Az S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet augusztusi felmérésében a feldolgozóipari BMI az előzetes adatok alapján a júliusi 47,7 pontról 44,6 pontra mérséklődött, míg az elemzői konszenzus 45 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A felmérésben szereplő mind a hét szektorban visszaesést mértek, amire utoljára 2020 májusában, a koronavírus-járvány miatti lezárások idején volt példa. A 2009-es pénzügyi válság óta ez volt a második olyan hónap, amikor az egészségügytől, a fogyasztási cikkektől a pénzügyi szektoron át a technológiáig mindegyik szektorban csökkenést mértek.

A kedden megjelent szolgáltatóipari BMI a júliusi 47,3 pontról augusztusra 43,7 pontra esett vissza, és elmaradt a 44,3 pontos elemzői várakozások átlagától.

A szolgáltatások fedik le az amerikai gazdaság közel kétharmadát, a feldolgozóipar pedig nagyjából 12 százalékát.

Lassuló növekedés

A most publikált adatok az amerikai gazdaság növekedésének lassulását vetítik elő és fontos inputként szolgálhatnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozói számára a szeptemberi kamatdöntésnél.

A befektetők többsége szerint szeptember végi ülésén a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) ismét 75 bázispontos kamatemelésről dönthet.

A FOMC az elmúlt két alkalommal egyaránt 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamat sávját a jelenleg is érvényes 2,25-2,50 százalékra.