Legnagyobb mértékben, 17 százalékkal, az áram drágult Romániában, miközben a burgonya közel harmadával volt olcsóbb májusban, mint egy évvel korábban - írta a Maszol. Az elemzők által vártnál lényegesen magasabb, 3,75 százalékos volt az infláció májusban. A Román Nemzeti Bank (BNR) 2,5 plusz/mínusz 1 százalékos inflációt jósolt korábban, a piac pedig átlagban 3,57 százalékra számított.

Az élelmiszerek átlagban 1,5 százalékkal kerültek többe 2020 májusához képest. A legnagyobb arányban, 13 százalékkal az étolaj drágult. A nem-élelmiszeripari termékek ára átlagosan 5,7 százalékkal emelkedett. Az átlagot lényegesen meghaladó arányban drágult az elektromos energia, 17 százalékkal, az üzemanyag, 11 százalékkal és a dohányáru, 7 százalékkal.

A szolgáltatások terén az átlagos drágulás 2,8 százalékos volt. Leginkább a szépségipari szolgáltatások ára nőtt, 5,8 százalékkal. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint bizonyos termék, illetve szolgáltatási kategóriák ára számottevő mértékben csökkent az elmúlt egy évben: a krumplié 32 százalékkal, a légi közlekedésé 16, a déligyümölcsöké pedig 11 százalékkal.