Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank (NSB) kormányzója kijelentette, hogy Szerbiában azért drágult meg 152 százalékkal a krumpli, mert a járványt követően sokan szerveztek lakodalmakat és egyéb ünnepségeket, ezek miatt pedig megnőtt a kereslet - tudósított a vajdasági Szabad Magyar Szó.
Idén júliusban 24,8 százalékkal drágult meg az élelmiszer Szerbiában, jóval nagyobb mértékben, mint az eurozónában, ahol 11 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.
Sekély a piac
A Nemzeti Bank inflációról szóló jelentésének bemutatása során a Danas újságírójának kérdésére, hogy mi az árkülönbség oka, Milan Trajković, az NBS gazdasági és statisztikai osztályának igazgatóhelyettese azt felelte, hogy két évvel ezelőtt Szerbiában alacsonyak voltak az élelmiszerárak.
A szárazság mellett, az árakat az is befolyásolta, hogy az európai piac sokkal nagyobb és mélyebb. Nálunk sokkal változékonyabbak az árak – magyarázta Trajković.
Ehhez tette hozzá a bankelnök, hogy a járvány idején kevesebb burgonya fogyott, majd ezt követően az emberek elkezdtek vásárolni, így megnőtt a kereslet, ami a szárazság és egyéb tényezők mellett a burgonya árának növekedését eredményezte.
Legolvasottabb
Nekimentek az ukránok az orosz "árnyékflottának"
Történelmi döntés: vényírási jogosultságot kapnak a gyógyszerészek, már régóta vártak erre
Visszanyalt a fagyi: újabb devizahiteles nyert pert, megkopasztja a bankot a győztes ügyfél
Megint a románok tettek keresztbe: füstbe ment az MVM Csoport biznisze
Milliókat buktak azok, akik nem így vették meg a lakásukat
Már csak Lengyelországban foghatják el Marcin Romanowskit
Durva számokat közölt a Wolt – akadt, aki félszáz pizzát és spagettit rendelt
Napirendre került: tarthatatlan a 28 500 forintos minimálnyugdíj, ennyiből nem lehet megélni
Itt az újabb balatoni jégpálya