Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten írt alá egy rendeletet, melynek értelmében a francia joghurtgyártó Danone orosz leányvállalata, valamint a Carlsberg sörgyártó cég részben az orosz Szövetségi Vagyonkezelő Ügynökség irányítása alá kerül. Nem kis részben, hiszen a Carlsberg esetében 98,56 százalékos részesedés, míg a Danone Russia 85 ezer részvényéből 83 ezer kerül a Kreml közvetlen irányítása alá. Az oroszok a külföldi magánvagyon lefoglalását a nyugati szankciókkal és az orosz vagyonok lefoglalásával indokolták.

A Moral Rating Agency (MRA) szerint „Putyin lábon lövi magát”, mivel ez valójában segít a nyugatnak visszaszorítani Putyint, méghozzá úgy, hogy mindez károsítani fogja az orosz gazdaságot. A szervezet szerint Oroszország közelebb került a „lakatlan szigetgazdasághoz”.

Oroszország elszakad a globális gazdaságtól

– teszik hozzá.

A kisajátított vállalatok nem érdemelnek együttérzést az MRA álláspontja szerint, hiszen ezek a vállalatok profitáltak az orosz-ukrán háború alatt is, amivel támogatták az orosz gazdaságot, azzal együtt pedig az ukrán lerohanását is. „Teljesen megérdemlik a büntetést” – húzták alá közleményükben.

A világot két gazdasági tömbre kell szétválasztani,

  • az egyik a demokratikus piac,
  • a másik pedig az antidemokratikus, vagy diktatórikus.
„Az olyan autokrata és totalitárius országok, mint Oroszország és Kína alternatívák híján együttműködnek majd egymással, a jövőben szegényebbek és kevésbé erősek lesznek együtt, mint a demokratikusan működő államok.”

IKEA-bútor a Gulagon?

Szinte az összes kivonuló nyugati márkára van már saját orosz verzió. A klasszikus McDonald’s helyett az orosz Vkuszno i Tocska éttermekben a vásárlók például a BigMac helyett Bikmakot ehetnek, és a Coca-Cola hiányában CoolColát ihatnak. Az eredeti Starbucks logón szereplő sellőt pedig egy hagyományos orosz fejkendőt viselő nőre cserélték le, miközben az orosz Ikea bútorait az orosz rabok szerelhetik össze a börtönökben. Részletek →