Emelkedett az infláció májusban a várakozásoknak megfelelő mértékben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán publikált előzetes adatai alapján.

Májusban a fogyasztói árindex éves bázison mért változása alapján az infláció az előzetes adatok alapján 2,4 százalék lehet Németországban. Az előző hónaphoz, áprilishoz képest a fogyasztói árindex 0,1 százalékkal emelkedett.

Áprilisban az éves áremelkedés három éves mélypont, 2,2 százalék volt, a havi bázison pedig 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

Májusra a szakértők a ténylegesnek megfelelő, 2,4 százalékos éves, és a ténylegest meghaladó 0,2 százalékos havi áremelkedést vártak.

Az energiaárak májusban éves bázison 1,1 százalékkal csökkentek az áprilisi 1,2 százalékos csökkenés után, az élelmiszerárak pedig 0,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 0,5 százalékos áremelkedés után.

Az energia- és élelmiszerárak nélküli maginfláció így az előzetes adatok alapján az áprilisival megegyező 3,0 százalék lehet májusban is.

Ébredezik hosszú téli álmából a germán medve

A német szolgáltató szektor aktivitása tovább erősödik, amit a háztartások jövedelmének és a fogyasztási kiadások emelkedése is támogat, de az építőipar még mindig is gyengélkedik.