A spanyol kormány azt fontolgatja, hogy inkább az Európai Központi Bank új kötvényvásárlási programjának támogatását kéri, mintsem egy teljes adósságmentő csomagot - mondta Mariano Rajoy, Spanyolország miniszterelnöke finn lapoknak.

A növekedés mellett csak a központi bank által bejelentett mechanizmus jöhet szóba - mondta Rajoy a Helsinki Sanomat napilapnak. Teljesen kizárt, hogy az egész országra kiterjedő mentőcsomagot kérjünk - szögezte le a Kauppalehti üzleti napilapnak.

A spanyol kormányon egyre nehezedik a nyomás, hogy pénzügyi segítségért forduljon az európai mentőalaphoz. Jóllehet már kapott 100 milliárd euró európai támogatást bajba jutott bankrendszerének feltőkésítésére, a magas államháztartási hiány és a stagnáló gazdaság egyre inkább eltántorítja a befektetőket attól, hogy spanyol állampapírokba fektessenek. Sok elemző véli úgy, hogy Spanyolország hamarosan állammentő hitelcsomagért fordulhat az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz.

Mario Draghi, az EKB elnöke szeptember 6-án jelentette be a szervezet új kötvényvásárlási programját, amelynek keretében felső korlát nélkül vásárolhat a bajba jutott euróövezeti államok kötvényeiből. A sterilizált, elsősorban 1-3 év lejáratú papírokra koncentrált vásárlások feltétele, hogy az adott tagállam ezt kérje, és érvényben legyen egy szigorú feltételrendszerrel bíró európai mentőcsomag.

Mariano Rajoy elmondta: kormánya figyelmesen meg fogja vizsgálni, hogy milyen feltételekkel párosul az ECB program, de azt nem fogadja el, hogy máshonnan utasítsák költségvetési lépésekre. Készen állok csökkenteni a hiányt, de mások nem mondhatják meg, hogy ezt hogyan hajtsuk végre - fogalmazott a miniszterelnök.