Az Egyesült Királyság lakóinak ruhásszekrényeiben elég sok olyan ruha van, amely legalább egy éve nem volt rajtuk - írja a BBC egy friss felmérésre hivatkozva, amely azt találta, hogy a britek ruháinak átlagosan negyede esik ebbe a csoportba. A vizsgálatot a WRAT környezetvédelmi csoport végezte, amely szerint a szigetország lakói összesen 1,6 milliárd olyan ruhadarabot birtokolnak, amelyekről egyszerűen megfeledkeztek.

Ha ezt rossz hírnek tekintjük, akkor szembe állíthatunk vele egy jó hírt is, mégpedig azt, hogy 2013-hoz képest 2021-re nőtt az az idő, amennyit egy-egy ruhadarabjukat használják az emberek. Például egy farmernadrágot mostanában négy évig hordanak, míg közel tíz évvel ezelőtt csak három évig hordtak.

A WRAP negatívnak tartja a szaldót, ugyanis hiába hordják tovább az emberek kedvenc ruháikat, a nem hordott elfekvő készlet miatt az átlag hordási idő rövid. A környezetvédők szerint ez azt mutatja, hogy van még mit fejlődni ezen a téren - az ENSZ adatai szerint a világ divatipara az üvegház hatású gázok kibocsátásnak nyolc százalékért felel.

Szenvedélyes vásárlók

Az átmeneti kabátok és a dzsekik bírják a legtovább: használati idejük átlagosan több mint hat év, az alsóneműk és a melltartók képviselik a túlsó végletet 2,7, illetve 2,6 évvel.

Hiába vannak azonban elfekvő ruhakészletek az emberek szekrényében, vásárlási szenvedélyük nem mérséklődött. A felmérésben megkérdezettek 45 százaléka havonta legalább egyszer vásárol ruhát, több mint tíz százalékuk hetente teszi ezt. A vizsgálat szerint az emberek felének nincs gondja azzal, hogy használt ruhát vegyen, és az így szerzett portékát általában másfél évvel tovább megtartják, mint az újonnan vetteket.