Közgazdasági Nobel-díjra jelöltetné magát Javier Milei, Argentína tavaly decemberben beiktatott elnöke.

A közmunkák befagyasztásával és a korruptnak minősített szociális segélyprogram megszűntetésével dicsekvő, libertárius államfő Prágában elmondta:

Fő tanácsadómmal, Demian Reidelrel együtt újraírjuk a gazdasági elmélet nagy részét. Ha jól csináljuk, Demiannal együtt elnyerhetem a közgazdasági Nobel-díjat.

Milei a  németországi tárgyalásai után érkezett a cseh fővárosba, ahol Olaf Scholz kancellár arra kérte az argentin államfőt, hogy a radikális gazdasági reformok bevezetése közben a szociális szempontokra is fordítson figyelmet – írja az Euronews.

Az elnök az európai körútja során  három díjat is átvett spanyolországi, németországi és csehországi liberális agytrösztöktől.

Megszorításokkal egyensúlyt teremtett

Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságát súlyos válság sújtja:

  • Sokba kerül a felduzzadt államapparátus fenntartása
  • Alacsony az ipari termelékenység
  • Jelentős szerepet jut az árnyékgazdaságnak

Milei ezért radikális megszorító programot fogadott el:  több ezer munkahelyet szüntetett meg a közszférában, illetve csökkentette a támogatásokat és szociális programokat számolt fel. 

Ennek eredményeként hosszú idő óta először újra egyensúlyban van a költségvetés:

a korábbi 300 százalékos infláció decemberre 25, májusra 4,2 százalékosra csökkent.

A szigorú intézkedések másrészről megfojtják a gazdasági teljesítményt: első negyedévében 5,1 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest  a gazdasági teljesítménye.

Argentína lakosságának csaknem 56 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, és mintegy 18 százalékuk él mélyszegénységben. 

Egy felmérés szerint a lakosság 55,7 százaléka támogatja elnök gazdasági reformjait, Milei állam szerepét csökkentő programja ellen hónapok óta tüntetnek hazájában.