Még az előkelő német egyetemi városban, Freiburgban is felszította az indulatokat a német kormány migrációs politikája - kezdi a március 13-ai helyhatósági választások előtti hangulatot feltérképező cikkét a Financial Times (FT). Johannes Baumgärtner a konzervatív CDU - Angela Merkel kancellár pártja - aktivistája olyan esetekről számol be, amelyekre 20 éves politikai szerepvállalása során soha nem volt példa.

Miközben a város patinás középkori központjában népszerűsítette kedvenc pártját, háromszor érte enyhe zaklatás. Kétszer meglökték, egyszer ráléptek a lábára. A várost polarizálta a bevándorlási válság - vonta le a tanulságot az 53 éves CDU-aktivista.

Az eset az FT szerint bizonyítéka annak, hogy a három tartományi választás - az első jelentős szavazások a migrációs válság tavalyi kirobbanása óta - Angela Merkel menekültpolitikájának tesztjei lesznek.

Ováció és morgás

A CDU rosszul áll, szavazói közömbösek - fejtegette az üzleti lapnak nyilatkozva Uwe Wagschal, az 550 éves Freiburgi Egyetem politológus professzora. Angela Merkel a héten a városba látogatott, hogy felrázza pártja híveit. Válogatott közönség előtt egy koncertteremben beszélt arról, hogy kitart a nyitott kapuk politikája és a közös európai megoldás mellett annak ellenére, hogy Ausztria - szakítva a német kormánnyal - részleges határzárat vezetett be.

Kiállását óriási ováció fogadta a teremben, ám az utcán más a hangulat. A CDU, amely évtizedeken át vezette Baden-Württemberg tartományt, 2011-ben, a fukusimai atomerőmű katasztrófáját követően váratlan vereséget szenvedett egy a Zöldek vezette koalíciótól. Most arra készültek, hogy visszavágnak, ám az előjelek rosszabbak, mint akkor.

Kettős beszéd

A CDU közel 40 százalékot kapott öt évvel ezelőtt, míg zöldek 25-öt. Most 30-30 százalékkal fej fej mellett állnak. Az akkor még nem létező euroszkeptikus Alternatíva Németországért (AfD) tíz százalékon áll.

A vészhelyzetet látva a CDU első számú jelöltje, Guido Wolf - csatlakozva a bajor testvérpárt, a CSU kemény vonalas álláspontjához - határzárat akar, és úgy véli, napi limitet kellene elfogadni a Németországba beengedett menekültek számára. Eközben persze letette a hűségesküt Merkel mellett is, de a kettős beszéd jelzi a párton belüli feszültségeket.

Teljes bizonytalanság

Különleges helyzetet teremt a tartományban, hogy a Zöldek helyi vezetője, a 67 éves Winfried Kretschmann fel tudott építeni egyfajta mindenki apukája imázst, ami hatással van a CDU nem erősen elkötelezett konzervatív szavazóira is. Nem véletlenül emlékeztette Merkel beszéde végén a helyieket, hogy ha támogatják a CDU-t, akkor a párt logója mellé tegyék az X-et.

További gond, hogy a kormánypárt nem csupán a Zöldek, hanem az AfD felé is "vérzik". Az utóbbi párt baden-württembergi tíz százalékának zöme a vidéki kistelepüléseken gyűlik össze. Ugyanakkor a városi középosztályt is aggasztja az óriási bevándorlási hullám, ezért az AfD aktivistái a "Tartsuk meg Baden-Württemberget az otthonunknak!" szlogennel kampányolnak.

Miután a CDU, a Zöldek és az AfD jelentős részben ugyanazokért a szavazóként harcol, a kancellár kénytelen azzal szembe nézni, hogy a választás eredménye igencsak bizonytalan. Wagschal professzor világosan fogalmaz: a helyzet cseppfolyós, a régi pártok törzsszavazóinak lojalitása gyengül.