A szlovákiai lakosság 80 százaléka olyan saját tulajdonban levő ingatlanban él, amely nincs leterhelve hitellel - írta a pozsonyi Új Szó, a családok 50,3 százaléka társasházi lakásban, 49,4 százalékuk családi házban lakik. Ezt a lap a Postabank legújabb elemzése alapján állapította meg az Eurostat adataiból.

Dominika Ondrová, a Postabank elemzője szerint ez a legmagasabb arány a régiónkban, és Európában is csak négy ország előzi meg e tekintetben Szlovákiát. Összehasonlításképpen: az Európai Unióban a lakosság alig 43 százaléka él saját lakásában, családi házában.

Ez részben a rendszerváltást követő lakáspiaci fejleményeknek köszönhető. A kilencvenes években a társasházakban lakók viszonylag olcsón juthattak hozzá a lakásokhoz, amelyeket a rendszerváltás előtt béreltek - emlékeztetett mondta Ondrová.

Ausztriában például a lakosság alig harmadának van olyan lakása, amely a sajátja és hitel sem terheli. Kölcsönre leginkább a skandináv országokban élők vásárolnak lakást, Svédországban tízből hat család csak hitelből engedhette meg magának a lakásvásárlást. A másik oldalon Románia áll, ahol a családok nem egész egy százaléka vett fel ilyen hitelt. Szlovákiában a családok nagyjából tizedének van kölcsönnel terhelt lakása, további 10 százalék pedig bérlakásban lakik.

A változások trendfordulót is hoztak. Míg a rendszerváltást megelőző években a fiatalok többsége a falvakból a városokba költözött, idővel ez az arány megfordult, és egyre többen költöztek vissza falura. A többség, a családok nagyjából 60 százaléka azonban még ma is városokban él.

A fiatalabb generációknak viszont továbbra sem könnyű lakáshoz jutni, így rengeteg fiatal kénytelen a szüleivel élni. Szlovákiában a megkérdezettek 40 százaléka szűkösnek tartja a lakását; ez jóval meghaladja az uniós átlagot, amely 17 százalék körül mozog.