A félvezetők gyártásása az egyik kulcsfrontja Peking és Washington gazdasági háborújának. Mint megírtuk Kína 27 milliárd dolláros chipalapot gyűjtött a csúcstechnológiák fejlesztéséhez, miközben az amerikai gyártók is igyekeznek fokozni a termelést.

A legjelentősebb Egyesült Államokbeli félvezetőgyártó, az Intel 100 milliárd dolláros kiadásra készül egyrészt termelési kapacitásai radikálisan bővítéséhez, másrészt a világ legnagyobb AI chipgyárának a felépítéséhez – írja a Reuters.

A 100 milliárd 30 százalékát építési költségekre, a fennmaradó részt pedig chipgyártó eszközök vásárlására szánják. Az alkatrészeket olyan gyártóktól szerzik be mint a holland ASML Holding, az amerikai KLA-Tencor és Applied Materials, illetve a japán Tokyo Electron. 

Pat Gelsinger vezérigazgató elmondta, hogy az új-mexikói és oregoni telephelyek felújítása és az arizonai telepek bővítése mellett az ohiói Columbus közelében fogják felépíteni a világ legnagyobb AI chipgyárát.

Visszaszereznék az amerikai hegemóniát

Az Intel évtizedeken át globális a chipgyártás piacvezető vállalata volt, azonban a 2010-es években a  tajvani TSMC került az élre. Gelsinger még 2021-ben tűzte a vállalat céljául, hogy ismét piacvezetővé váljanak, ami a vezérigazgató szerint csak kormányzati támogatással érhető el. 

A washingtoni kormány szerdán jelentette be, hogy 19,5 milliárd szövetségi támogatással és 25 milliárd dolláros adó kedvezménnyel támogatják az Intel beruházását. A Biden-adminisztráció egyik fő gazdaságpolitikai célkitűzése, hogy visszahozza az Egyesült Államokba a félvezetők gyártását.

Az Intel a vásárlásai nagyrészét nem az állami szubvencióból, hanem a meglévő pénzforgalmából fedezi, azonban a vállalat igazgatója elengedhetetlennek látja az állami támogatást ahhoz, hogy az Egyesült Államok a chippiac vezetőerőjévé válhasson. 

Jimmy Goodrich, RAND Corporation technológiai tanácsadója szerint kulcskérdés a nemzeti érdek szempontjából, hogy az Intel legyőzze a rivális koreai és tajvani vállalatokkal, mivel a félvezetőgyártók közül csak ők rendelkeznek USA-központú munkaerővel, technológiával és ellátási lánccal. 

A háború közelében épít 25 milliárd dolláros chipgyárat az Intel

Ez lesz Izrael történetének eddigi legnagyobb beruházása, mindössze 25 kilométerre Gázától. Az új üzem 2028-ban nyitja meg kapuit, és 2035-ig működik majd.Ha kíváncsi a részletekre