Amikor az ukrán-orosz konfliktus februári kiéleződése idején a befektetők menekülni kezdtek az ukrán kötvénypiacról, Michael Hasenstab, a Franklin Templeton befektetési cég kockázatos üzleteiről ismert alapkezelője, megjelent a színen. A kereslet mélypontján - ami az égbe lökte a hozamokat - bevásárolt a kelet-európai ország állampapírpiacán, majd várta a fejleményeket.

Az elmúlt néhány évben többször előfordult, hogy ezen a piacon két számjegyű hozamok alakultak ki. Optimisták voltunk, bíztunk abban, hogy javul helyzet, ezért ilyenkor vásároltunk. Azt kell mondjam, összességében határozottan megérte a kockázatvállalás - fejtegette a Financial Timesnak (FT) adott interjújában. Hasenstab, akit hasonló sikerei alapján sokan kötvénypiaci gurunak tartanak, de kétségtelen, hogy a befektetési világ egyik sztárja, haszonnal lovagolta meg az eurózóna válsága idején bajba került ír és litván államkötvények hozamhullámait.

Így kell ezt csinálni!

Úgy véli, hogy a tradicionális kötvénypiacokon, az USA-ban és az európai országokban nagyon szerény hasznot lehet besöpörni. Ennek ellenére elismételte korábbi hasonlatát, amely szerint befektetési portófóliója harang alakú. Nagy részét kevéssé kockázatos, gyorsan pénzzé tehető papírok alkotják, és csak kisebb csomagokat vásárolnak a nagy hasznot ígérő, de kockázatos kötvényekből. Ukrán papírokból például a Bloomberg adatai szerint hétmilliárd dolláros csomagjuk van.

Hasenstab azt ajánlja a profitra szomjazó befektetőknek, hogy lássanak messzebb saját országuk határainál. A kockázatvállalást, az elérhető haszont országról országra kell mérlegelni. Szerinte például a török vagy az amerikai piac túlértékelt, míg a koreai és a mexikói alulértékelt. Dél-Korea mint exportőr például abból profitálhat, ha Kína a következő években tartani tudja hétszázalékos GDP-növekedési ütemét. És szemben sok piaci megfigyelővel Hasenstab szerint ez várható.

Eladja vagy nem adja el?

A Templeton nem jótékonysági intézmény, de azért a szakértő szükségesnek tartotta megjegyezni, hogy például az ír vezetés örült, amikor az ország legnagyobb gondjai idején akadt olyan cég, amely vásárolta az államkötvényeit. Írország azonban mára kilábalt a bajból, az ír csomagot bármikor eladhatnák, ha akarnák, olyan erős a kereslet irántuk.

Korábbi interjúiban kevésbé hangsúlyozta, hogy lényegében Magyarországot is ebbe a körbe sorolja. A magyar kötvényektől is meglehetősen könnyen ki lehetne szállni - fejtegette az FT-nek. (Néhány napja a Portfolio tudósítása szerint feltűnően pozitív képet festett a magyar gazdaság helyzetéről és a magyar kormány teljesítményéről, amivel kétségtelenül fényezte a kezében lévő portékát, a magyar államkötvényeket - a szerk.) Néhány év múlva Ukrajna követheti azt az utat, amelyet Magyarország bejárt az elmúlt időszakban - tette még hozzá ehhez interjújában.