Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke az augusztus 4-i kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szervezet kormányzótanácsa a válság elején elindított program újjáélesztése mellett döntött. A bejelentés előtt az EKB már 18 hete nem folytatott intervenciót a másodlagos kötvénypiacon.

Az előző héten vásárolt kötvények összértéke a legnagyobb ilyen szám azóta, hogy a programot május 10-én elindították. Akkor, az első héten 16,5 milliárd eurónyi görög államkötvényt vásárolt az EKB. A kötvények nem piaci árakon számított összértékének megfelelően a szervezet 96 milliárd euró összegben hirdetett egy hetes betéti aukciót, azaz likviditáscsökkentő intézkedést. Ezzel az EKB - a legnagyobb társintézményekkel ellentétben - továbbra sem folytat mennyiségi enyhítést.

A jelentés azokat az ügyletekről tájékoztat, amelyeket az előző héten zárt le az EKB. Így tartalmazza azokat az augusztus 4-5-i - kereskedők által emlegetett - portugál és ír államkötvény-vásárlásokat, amelyek az előző heti bulletinben még nem jelentek meg. Az adat azonban vélhetően nem tartalmazza a csütörtökön, illetve pénteken megindított esetleges tranzakciókat.

A Barclays Capital elemzői szerint az elmúlt hét egészében, a nem lezárt tranzakciókkal együtt összesen 30 milliárd euró értékben hajthatott végre másodlagos kötvénypiaci intervenciót az EKB, amelynek jelentős hányada olasz és spanyol állampapírok vételéből állt. Az EKB nem közöl tételes lebontást arról, hogy milyen papírokat vásárol.