Miközben Moszkvában büszkén bejelentették, hogy leállították a pénzügyminisztérium költségvetési tartalékából és a jegybank pénzéből folytatott valutafelvásárlást a rubel helyzetének stabilizálódása miatt, számos egyéb intézkedést tettek az orosz nemzeti valuta védelmére. Az eredeti tervvel ellentétben, amely arra kötelezte volna a legnagyobb vállalatokat, hogy külföldi valutabevételük felét az államnál váltsák be, drasztikusabb lépést tettek - írta a Kommerszant.

Az öt legnagyobb orosz cég - a Gazprom, a Rosznyefty, az Alrosa, a Zarubeznyefty és a Kristall Production Corporation - az október 1-ei szinten tartva valuta tartalékukat az e fölötti részt 2015. március 1-ig a többit el kell adják a jegybank által megszabott menetrend szerint. Vagyis a jegybank rubelár-támogató akcióit áthárítják a cégekre. A teljes összeg 40-50 milliárd dollár, amelynek többségét a Gazprom és a Rosznyefty adja. Ehhez képest elenyésző a pénzügyminisztérium 7 milliárdos tartaléka, amelyből eddig csak 920 milliót használtak fel.

A kormány döntése különösen meglepő annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin elnök még néhány nappal ezelőtt is úgy nyilatkozott, hogy nem fogják kötelezni a vállalatokat valutabevételeik átváltására - igaz, azt is mondta, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben nem pazarolhatják el a jegybanki tartalékot a rubel védelmére. Ehhez képest a lap értesülései szerint Dmitrij Medvegyev miniszterelnök december 17-én írta alá a kormányfői rendeletet a vállalatok részleges "vagyonelkobzásáról". A RAPSZI jogi hírügynökség kérdésére ez ügyben mind az öt érintett cég képviselői megtagadták a választ.

Az orosz jegybank igazgató tanácsa úgy döntött, hogy az 1,8 milliárd dollárnál nagyobb alaptőkével rendelkező bankok számára új hitellehetőséget biztosít: 2018. január 1-ig 28, illetve 365 napos lejáratú valutakölcsönt vehetnek fel, minimum a LIBOR plusz 0,75 százalékos kamatra - jelentette a TASZSZ. A bank szerint ennek célja a bankok valuta likviditásának biztosítása és annak lehetővé tétele, hogy az exportáló vállalatok közeljövőben lejáró külföldi hiteleit refinanszírozhassák, tekintettel a nemzetközi pénzpiacokhoz való hozzájutás lehetőségének korlátozott voltára (vagyis a nyugati szankciókra).

Ugyancsak a rubel védelmét szolgálja más eszközökkel az orosz parlament alsóháza által elfogadott törvénymódosítás, amely lehetővé teszi, hogy a betétbiztosító hivatal részvényeket vásároljon tagvállalataitól. Első olvasatban elfogadták azt a törvénymódosítást is, amelynek értelmében a kormány állampapírokkal és szövetségi kötvényekkel a betétbiztosítón keresztül 1000 milliárd rubellel (18 milliárd dollár) emelje a bankok részvénytőkéjét.

Az orosz infláció minden előrejelzést meghaladva az év végére eléri, sőt meg is haladhatja a 11,5 százalékot - tájékoztatta csütörtökön a parlament felső házát Anton Sziluanov pénzügyminiszter. A Roszsztat előző nap jelentette, hogy az infláció egyetlen hét alatt, december 16-22-dikén 0,9 százalékkal ment feljebb és az év eleje óta 10,4 százalék volt. Jövőre a költségvetés hiánya jóval meghaladhatja a tervezettet, a GDP 0,6 százalékát - mondta a miniszter, aki szerint ebben nincs semmi félelmetes. A JP Morgan bankház szakértői 2015-re az idei 0,8 százalék után 3,3 százalékos deficitet prognosztizálnak.