Ukrajna Lengyelország fontos kereskedelmi partnere, a lengyel statisztikai hivatal (GUS) előzetes adatai szerint az oda irányuló lengyel export tavaly 5,7 milliárd dollárt tett ki, és 8,5 százalékkal meghaladta a 2012. évi kivitel mértékét - emlékeztetett a PAP hírügynökség.

"Fekete forgatókönyv" esetén feltételezhető, hogy éves viszonylatban a lengyel kivitel 30-40 százalékkal is visszaeshet - mondta a miniszter. Figyelmeztetett, hogy egy nagymértékű nemzetközi segítség is csak kevésbé lehet sikeres, ha közben a nemzetközi tőke elmenekül az országból.

A miniszter szerint a legnagyobb veszélyt a hrivnya nagymértékű, folyamatos leértékelődése jelenti. Ennek következtében az importcikkek mind drágábbá válnak az ukrán piacon.
Janusz Piechocinski szerint fontolóra kellene venni az Ukrajnába exportáló lengyel cégeknek nyújtott hitelgaranciák kibővítését.

Néhány nappal ezelőtt a lengyel-ukrán gazdasági kamara szakértője még úgy nyilatkozott, hogy az ukrajnai eseményeknek csak korlátozott hatásuk van az Ukrajnában tevékenykedő lengyel cégekre, illetve a lengyel exportra.