Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) áprilisban 57,6 volt a márciusban kimutatott 60,9 után.

Az áprilisi kompozit BMI január óta a legalacsonyabb.

Az elemzői konszenzus 58,7-es kompozit BMI-indexet valószínűsített erre a hónapra.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 57,6-os áprilisi kompozit adat a meglehetősen jelentős csökkenés ellenére is a brit gazdaság lendületes kilábalását mutatja.

Az S&P Global hangsúlyozza azt is, hogy a brit gazdaság kompozit BMI-indikátora immár 14 hónapja folyamatosan az aktivitás élénkülését jelző tartományban jár.

A brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor aktivitási mérőszáma azonban az áprilisi kompozit indexen belül 58,3-ra süllyedt az előző havi 62,6-ról, vagyis szintén jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól, amelyek átlagosan 60,0-as szolgáltatási BMI-t valószínűsítettek erre a hónapra.

Londoni pénzügyi elemzők rövid távon visszaesést várnak a brit gazdaságban.

Gabriella Dickens, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó vezető közgazdásza az áprilisi előzetes aktivitási felmérés pénteki ismertetése utáni helyzetértékelésében kiemelte: az új BMI-mutatók is alátámasztják az arra utaló eddigi bizonyítékokat, hogy a háztartások elkölthető reáljövedelmeinek meredek visszaesése kezd visszahúzó erővel hatni a brit gazdaság kilábalási lendületére.

A BMI-indexek ráadásul nem terjednek ki a kiskereskedelmi forgalomra, amelynek értéke szintén csökken.

Mindemellett a brit uralkodó platina-jubileuma, vagyis trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából júniusra meghirdetett soron kívüli munkaszüneti nap is meglátszik majd a kibocsátási aktivitáson, és a reáljövedelmekre nehezedő nyomás a következő hónapokban még tovább erősödik - hangsúlyozta a Pantheon Macroeconomics vezető közgazdásza.

Mindezek alapján a cég azzal számol, hogy a brit hazai össztermék az idei második negyedévben 0,4 százalékkal csökken negyedéves összevetésben.

A brit gazdaság növekedésének lassulását az eddigi adatok is egyértelműen jelzik: a brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint februárban 0,1 százalékkal emelkedett a brit GDP-érték havi összevetésben, a januárban mért 0,8 százalékos havi növekedés után.

A konszenzusos elemzői előrejelzés februárra 0,3 százalékos havi GDP-növekedést valószínűsített.