A kétoldalú együttműködés megerősítését célzó új "útiterv" "Törökország és Oroszország közötti hatalmi forrásaként fog szolgálni, pénzügyi értelemben" - magyarázta Erdogan újságíróknak a repülőgép fedélzetén hazafelé Szocsiból, ahol az orosz elnökkel találkozott. Számolt be a hírről az Anadolu török állami hírügynökség alapján az MTI.

Öt török bank is azon dolgozik jelenleg, hogy kiterjesszék az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát az országban - erősítette meg Erdogan, hozzátéve, hogy ez könnyebbséget jelent majd a Törökországba látogató orosz turistáknak.

Az Ukrajna orosz katonai megszállását követő nyugati büntetőintézkedések részeként a legnagyobb orosz pénzintézeteket kizárták a SWIFT nemzetközi banki fizetési rendszerből.

Törökország sok orosz energiaforrást és turistát fogad

A NATO-tag Törökország fenti lépése, amellyel az orosz-török kereskedelmet kívánja megerősíteni, jól mutatja az ország függőségét az orosz energiaforrásoktól és turizmustól. Továbbra is Oroszországból érkezik a legtöbb földgáz Törökországba, és orosz-török közös beruházás keretében épül az ország első atomerőműve is. 2022 első fél évében Németország után Oroszországból érkezett a második legtöbb turista Törökországba - írta az MTI.

Elszállt az infláció Törökországban: 24 éves csúcsra, 79,6 százalékra emelkedett az éves infláció júliusban a szárnyaló energiaárak és a gyengülő líra eredőjeként. Szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a pénzromlás mértéke Törökországban a valóságban sokkal magasabb lehet, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak.