A két öbölmenti országtól az országán keresztül Ázsiát Európával összekötő kereskedelmi kapcsolatok kiépítéséhez kér pénzügyi támogatást Erdogan elnök, amely akár a 23,5 milliárd dollárt is meghaladhatja – értesült a Bloomberg.

A projektek között szerepel egy vasúti és egy közúti hálózat, amely az iraki Faw kikötőtől a Perzsa-öbölben a török határig északon húzódna végig. Ezen felül a vita tárgyát képezi egy vasútvonal, ami az isztambuli Boszporusz-szoroson át a két kontinens között terülne el.

Abdulkadir Uraloglu közlekedési és infrastrukturális miniszter a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az első fázisban 8,10 milliárd dolláros beruházásról van szó, amely később nagyjából 20 milliárd dollárra nőne. A boszporuszi vasúti összeköttetés várhatóan 3-3,5 milliárd dollárba kerülhet.

Az Egyesült Arab Emírségek, amely épp a COP28 klímacsúcsnak ad otthont, korábban jelezte, hogy érdeklődik Törökország logisztikai, energetikai, idegenforgalmi és mezőgazdasági ágazatokban történő beruházásai iránt.

Törökország, amely egykor az ősi Selyemút egyik állomása volt, a kereskedelmi útvonalakért folyó versenyben az Európába irányuló export csatornájává kíván válni.

Erdogan újból egyik kedvenc európai országába látogat

Orbán Viktos miniszterelnök sajtófőnöke megerősítette, hogy az augusztusi vizit után Recep Tayyip Erdogan török elnök ismét Magyarországra látogat decemberben.
Hogy pontosan mikor, az a cikkből kiderül--->